Siirry sivun sisältöön

Haavat ja ruhjeet lapsilla

Pienet haavat voi hoitaa kotona. Kasvojen alueen haavat sekä isommat ja syvemmät haavat hoidetaan terveydenhuollossa.

Kaikki haavat, sekä suuret että pienet, on jo kotona puhdistettava huuhtomalla haavaa haalealla vesijohtovedellä. Mikäli haava on pieni, pinnallinen ja verenvuoto tyrehtyy nopeasti, voi haavan hoitaa kotona suihkuttelemalla sitä vedellä pari kertaa päivässä ja suojaamalla se puhtaalla sideharsotaitoksella (ostettavissa apteekista) tai hengittävällä laastarilla. Haavat aiheuttavat aina kipua lapselle. Kipua on hyvä tarvittaessa lievittää ainakin ensimmäisenä päivänä kipulääkkeellä pakkauksen ohjeiden mukaan.

Yhteys terveydenhuoltoon

Jos haava on kasvojen alueella, yli 1 cm leveä, lävistää kaikki ihon kerrokset tai verenvuoto ei tyrehdy, on syytä lähteä lääkäriin. Haava tarvitsee todennäköisesti sulkemista joko haavaliimalla tai ompeleilla.

Haavan sulun tulee tapahtua kuuden tunnin kuluessa tapaturmasta, sillä sitä myöhemmin suljetut haavat tulehtuvat herkästi. Jos lapsi on saanut normaalit rokotukset neuvolassa tai koulussa, ei jäykkäkouristusrokotteen tehostetta tarvita.

Haavan seuranta

Sekä kotona että lääkärillä hoidetun haavan jatkoseurannassa on huomioitava

  • alkaako kirkas ja runsas verenvuoto haavasta uudelleen

  • punoittaako ja kuumottaako iho haavan ympäriltä

  • erittääkö haava märkäistä eritettä (kirkas, verensekainen ja hajuton erite on kudosnestettä, jota normaalistikin erittyy haavasta)

  • onko lapselle noussut kuume

  • alkaako haava kipuilla uudelleen parin päivän kuluttua (tykyttävä kipu)?

Mikäli lapsella ilmenee tällaisia oireita, voi syynä olla haavatulehdus, joka vaatii antibioottilääkityksen. Ota yhteyttä esimerkiksi lapsen omaan terveyskeskukseen.

Ommellun haavan kotihoito-ohjeet saa mukaan siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa haava on ommeltu.

Päivitetty 14.3.2022