Gå till sidans innehåll

Näringsberikad bröstmjölk och bröstmjölksersättning anpassad för prematurer

Vid utskrivningen får små prematurer nästan alltid förstärkt näring, antingen näringsberikad bröstmjölk eller modersmjölksersättning anpassad för prematurer.

En näringsplan för prematurbarnet görs upp tillsammans med läkaren vid utskrivningen och gås igenom vid kontrollen som görs efter utskrivningen, ungefär en månad senare. Målet är näring som är så enkel som möjligt att genomföra. Om babyn väger cirka 3 kg vid tiden för den beräknade förlossningen övergår man stegvis till vanlig matning (endast bröstmjölk eller vanlig modersmjölksersättning).

Förstärkning av bröstmjölken eller användning av modersmjölksersättning anpassad för prematurer avslutas enligt läkarens anvisningar.

Man kan få FPA-ersättning för bröstmjölksförstärkning och modersmjölksersättning anpassad för prematurer på basis av ett läkarintyg.

Förstärkningspulver för bröstmjölk

Förstärkningspulver för bröstmjölk innehåller protein, kolhydrater, mineraler och vitaminer.

Förstärkningen blandas enligt anvisningarna på förpackningen med mjölken som ska ges babyn. För en baby som ammas kan man blanda förstärkningen med en mindre mängd mjölk än vad som anges på förpackningen (till exempel 10–30 ml). Babyn ges den förstärkta mjölken från en flaska, varefter man fortsätter med att amma. På sjukhuset ger man vanligtvis förstärkningen med jämna mellanrum under dygnet. Hemma kan man ge förstärkningen under dagen, så att man inte behöver komma ihåg att tillsätta förstärkningen till mjölken på natten.

Modersmjölksersättning anpassad för prematurer

Modersmjölksersättning anpassad för prematurer är ett mjölkbaserat näringspreparat som är särskilt avsett för prematurer. Modersmjölksersättning anpassad för prematurer kan användas som tillägg till eller i stället för bröstmjölk.

Övergången till vanlig butiksköpt ersättning sker gradvis med 1–2 måltider per dag. Man bör först göra slut på all specialmjölk som man köpt hem.

Uppdaterad 5.1.2023