D-vitamin och kalcium
Det viktigaste kosttillskottet för barn med reumatism är D-vitamin och vid behov kalcium. Goda källor till D-vitamin är fisk, ägg, margarin och mjölkprodukter i flytande form. För 2–18-åringar rekommenderas 7,5 mikrogram (µg) D-vitamintillskott per dag året runt. Under kortisonbehandling används vanligtvis D-vitamintillskott 20 µg/dygn.
Barn med reumatism har visat sig ha en benägenhet för låga D-vitaminhalter. D-vitaminbrist är skadligt för skelettet och kan också vara förknippad med sjukdomens aktivitet. Forskningsresultaten är ännu motsägelsefulla och det finns behov av ytterligare forskning. D-vitaminhalten kan fastställas med blodprov och vid behov kan det på basis av resultatet göras förändringar i doseringen. Den övre gränsen för säkert D-vitaminintag är 50 µg/dygn för 2–11-åringar och 100 µg/dygn för över 12-åringar. Dessa är flerdubbla jämfört med rekommendationen.
De bästa kalciumkällorna är mjölkprodukter i flytande form, hårda ostar samt kalciumberikade produkter. 1 dl mjölkprodukt i flytande form eller en ostskiva innehåller cirka 100 mg kalcium. Det rekommenderade kalciumintaget för barn och ungdomar är 600–900 mg/dygn. Under kortisonbehandling borde kalciumintaget vara cirka 1000-1500 mg/dygn. Vid behov används kalciumtillskott 500–1000 mg/dygn beroende på kalciummängden i kosten och barnets ålder. Överdrivet kalciumintag är inte fördelaktigt och kan försvaga upptaget av järn.
Andra vitaminer och mineraler
I samband med metotrexatbehandling behövs alltid folsyratillskott. Bra källor till folsyra i kosten är lever, gröna grönsaker, baljväxter, frukt och bär. Antioxidanter (C- och E-vitamin, betakaroten och selen) stöder kroppens immunförsvar. Bär, frukt och grönsaker är bra källor till C-vitamin och betakaroten. E-vitamin kan fås från vegetabiliska oljor, nötter och fullkornsprodukter. Användningen av mjölkprodukter, fullkornsspannmål, fisk och kött tryggar intaget av selen. Livsmedel är den bästa källan till antioxidanter och separata antioxidanttillskott rekommenderas inte.
På grund av kronisk inflammation minskar halterna av järn, zink och selen i blodet, men överskott av mineraler är inte till fördel. Vid behov kan kosten kompletteras med ett multivitamin-mineralpreparat för barn i reumatismens aktiva fas, vid eventuella kostbegränsningar eller dålig aptit.
Fisk och fiskoljepreparat
Fisk innehåller långkedjade omega-3-fettsyror. De ändrar den ämnesomsättning som leder till att signalsubstanser för inflammation och smärta uppstår och kan i höga doser lindra reumatisk smärta. Fisk är en bra källa till protein och jod, och fiskfett är annars också bra för hälsan. Därför är det bra att äta fisk 2–3 gånger i veckan och växla mellan olika fiskarter från varierande fångstområden. Rikligt med omega-3 fettsyror fås till exempel från lax, regnbågsforell, siklöja, makrill, sik, strömming och tonfisk.
Fiskoljepreparat ersätter inte andra näringsämnen som fås från fisk. Rapsolja och margarin i ask och flaska som är baserade på rapsolja innehåller också omega-3-fettsyror.
Mjölksyrebakterier
Mjölksyrabakterier förändrar tarmens bakterieflora på ett fördelaktigt sätt. Enligt preliminära forskningsresultat i vuxenforskning kan en regelbunden användning av mjölksyrebakterier minska ledgångsreumans symtom eller förhindra sjukdomens aktivering. Forskningsbevisen är fortfarande bristfälliga. Ett alternativ är att använda livsmedel eller preparat som innehåller mjölksyrebakterier. Även en fiberrik kost påverkar tarmarnas mikrobiom fördelaktigt.
Hälsokostpreparat
Interaktionen mellan hälsokostpreparat och antireumatiska läkemedel har inte undersökts. Hälsokostpreparat kan uppfattas som säkrare och mindre skadliga än läkemedel. Vissa av dem kan ändå anstränga levern och till och med orsaka leverskada. Ofta är preparatens effekt i relation till deras pris väldigt ifrågasatt. Om hälsokostpreparat används är det viktigt att berätta det för den behandlande läkaren.