Gå till sidans innehåll

Testikelinflammation hos barn eller unga

Inflammationer i kroppen orsakar smärta, rodnad, känsla av värme och svullnad. Detta kan också ske i pungområdet.

Den tredje vanligaste orsaken till akut testikelsmärta efter vridning av testikelbihanget och testikelvridning är inflammation i bitestikeln. Före puberteten är orsaken vanligtvis ett virus. Hos barn under 1 år kan bitestikelinflammationer också vara bakteriella och i bakgrunden finns ofta en urinvägsinfektion men ibland även strukturella avvikelser. Även katetrisering eller en förträngning i urinröret kan utlösa inflammationen.

Symtom på bitestikelinflammation är förutom testikelsmärta även kraftig rodnad och svullnad i pungområdet samt urineringsbesvär och feber. En urinvägsinfektion kan förekomma samtidigt och symtomen utvecklas typiskt långsamt. Hos tonåringar ska könssjukdomar såsom klamydia och gonorré tas i beaktande som orsaker till bitestikelinflammation.

Behandling av bitestikelinflammation är vila och antiinflammatorisk smärtlindring om inga bakterier eller inflammationsceller konstateras i urinen. I fortsättningen utreds urineringsrutinerna. Spädbarn behöver i allmänhet antibiotikabehandling och en utredning av strukturella avvikelser.

Uppdaterad 16.6.2021