Gå till sidans innehåll

Får jag ta till?

När man äter sin favoritmat, är riktigt hungrig eller bara på gott humör kan det vara svårt att kontrollera hur mycket man äter.

Mättnadskänslan utvecklas långsamt − först ungefär en halvtimme efter att man börjat äta. Innan dess hinner en som äter snabbt få i sig mer mat än vad kroppen behöver.

Föräldrar gillar inte tanken på att begränsa sitt barns ätande. Dessa metoder kan göra det lättare att äta rätt mängd mat:

  • Försök att äta medvetet, långsamt och med njutning. Tävla i vem som kan njuta mest av maten. Naturligtvis vinner den långsammaste, eftersom någon kommer att fråga vem som vinner.

  • Ät endast vid matbordet och prata i lugn och ro om dagens händelser.

  • Lägg mycket grönsaker på tallriken och ät fiberrikt bröd till maten. Grönsaker och fibrer fyller magen och hjälper dig att känna dig mätt.

  • Istället för att ta en portion till kan man prova på att fylla ett glas med vatten och vänta i 10 minuter medan man dricker vattnet. Efter pausen kan man känna efter vad magen säger, är man hungrig eller mätt. Om man tar en andra portion ska man komma ihåg att inkludera grönsaker även i den.

  • Ibland kan man säga att det räcker med en tallrik redan när man serverar maten. Då är det troligt att barnet äter den första och enda portionen långsammare. Magsäcken börjar gradvis vänja sig vid mindre portioner när den inte ständigt töjs ut med stora portioner.

  • Ni kan också pröva på att äta två portioner, som vardera är små. En mindre tallrik kan få portionen att se större ut än den i själva verket är.

  • Försök tillsammans med hela familjen att känna igen mättnad genom att göra mättnadsövningar eller göra en mättnadsmätare (länkar under rubriken Se mer). Lär er känna igen hur det känns att vara lämpligt mätt och när man har ätit för mycket.

Uppdaterad 10.2.2023