Gå till sidans innehåll

Djur- och människobett hos barn och unga

Ytliga bett rengörs hemma men djupa eller trasiga bitsår bör visas upp för en läkare.

Ett djur- eller människobett ska rengöras noggrant och desinficeras på grund av bakterier som lever i munnen. Katt- och människobett är mer benägna för infektioner än ett hundbett. Därför är det skäl att visa upp katt- och människobett som tydligt punkterat huden för en läkare som sedan bedömer behovet av antibiotikabehandling. Om barnet fått normala vaccinationer på rådgivningen eller i skolan behövs ingen boostervaccination mot stelkramp.

Behandling

Det är skäl att visa upp ett trasigt eller djupt sår eller ett ansiktssår för en läkare. Sårkanterna rengörs och såret sluts vid behov. Små och ytliga sår sluts vanligtvis inte på grund av infektionsrisken. Barnet kan vårdas hemma genom att duscha såren med kranvatten morgon och kväll i ca 5–10 minuter och byta rena förband på såret. Det är inte bra att använda plåster, eftersom såret lätt blir varmt och svettigt under ett tätt plåster.

Kontakt med hälso- och sjukvården

Följ upp såret hemma: om såret utsöndrar varigt sekret, huden runt såret rodnar och hettar, barnet får feber eller såret blir ömt på nytt, är det skäl att uppsöka en läkare. Såret är då sannolikt infekterat och kräver behandling med antibiotika.

Uppdaterad 14.3.2022