Gå till sidans innehåll

Urledvridning av underarmsleden hos barn och unga

En urledvridning av underarmsleden är den vanligaste urledvridningen hos barn och unga i växande ålder.

En urledvridning av underarmsleden uppkommer till följd av fall i samma plan, fall från höjd eller en vridning i armen. När området kring underarmsleden är ur led är det deformerat och patienten kan vanligtvis inte röra på den alls på grund av smärtan. Underarmsleden bör fås i rätt läge så snabbt som möjligt efter skadan, vilket också omedelbart lindrar smärtan. Efter att leden återfåtts i rätt läge görs en röntgenundersökning för att utesluta eventuella tillhörande skador.

Om underarmsleden efter att den fåtts i rätt läge är stadig, räcker det med en collar-cuff-behandling i 2–3 veckor. I annat fall gipsas armen i tre veckor. Läkaren ger individuella rörelseanvisningar beroende på behandlingen. Om rörelserna i underarmsleden inte ännu återställts fullständigt efter behandling med collar-cuff eller borttagning av gipset, uppmanas föräldrarna att ta kontakt med den behandlande enheten för att ordna med besök till fysioterapeuten.

Barn och unga kan återgå till skolidrotten och hobbyer ca två månader efter urledvridningen, förutsatt att rörelserna i underarmsleden är smärtfria och har återställts.

Uppdaterad 14.3.2022