Scheuermanns sjukdom är en utvecklingsstörning i ryggkotorna som kännetecknas av kilformade kotor och som uppträder i slutet av tonåren. Sjukdomen är vanligast i bröstryggen, både i korsningen mellan bröstryggen och ländryggraden och i ländryggraden.
Scheuermanns kyfos
Scheuermanns sjukdom kännetecknas av att bröstryggen är kraftigt krökt bakåt. Sjukdomen kännetecknas av kilformade tillväxtstörningar i ryggkotorna. Sjukdomen är vanligare hos pojkar än hos flickor.
De kilformade kotorna som är typiska för Scheuermanns sjukdom kan ses på röntgenbilden. Dessutom är den kyfotiska strukturen (uttalad konvexitet bakåt, särskilt i bröstryggen) uppenbar. Ofta är området också ganska stelt. Krökningen av ryggen är ofta ett kosmetiskt problem och många människor har inga symtom. En del personer upplever lindrig smärta och trötthet i ryggen.
Det är viktigt med en undersökning utförd av en barnortopedisk kirurg. I framåtböjningstestet är den kyfotiska ryggraden tydligt märkbar. I allmänhet är även baklårens muskler spända och bröstryggens rörlighet är nedsatt. Diagnosen bekräftas genom olika bilddiagnostiska undersökningar (röntgenundersökning och/eller magnetundersökning). En röntgenbild används för att bestämma vinklarna enligt den radiologiska Cobbin-gradmetoden. Om vinkeln är större än 80–85 grader, bör man överväga ett kirurgiskt ingrepp.
Som behandling kan man rekommendera ryggsträckningsövningar och undvikande av idrottsgrenar som belastar ryggen för mycket (t.ex. tyngdlyftning). Vid behov ordinerar fysioterapeuten individuella rörelseövningar. För växande barn rekommenderas korsettbehandling, dvs. en specialtillverkad korsett. Kirurgisk behandling övervägs när den kyfotiska strukturen är så stor att riskerna (t.ex. minskad lungvolym) ökar om den inte behandlas. Syftet med den kirurgiska behandlingen är att korrigera ryggradens krökning till ett normalt värde.
Uppdaterad 1.2.2023