Gå till sidans innehåll

Kompisarna får nog alltid

Ur barnets synvinkel får kompisarna alltid mer: de får köpa vad de vill i butiken efter skolan, de får stanna ute sent och de behöver inte städa. När man lyssnar på barnet kan man börja känna att man är en strikt, tråkig, eländig och otrevlig förälder.

I verkligheten är du en förälder som kräver sådana saker av barnet som ingår i det normala vardagslivet. Skolmaten ska ätas och efter skolan behöver barnet ett ordentligt mellanmål. Tillräcklig sömn är nödvändigt för att barnet ska orka och utvecklas. Man måste också städa för att alla ska trivas hemma.

Det lönar sig att förvånat diskutera saken med barnet: "Är det verkligen som du säger?" Fråga vad barnet tycker om detta. Är det bra för kompisen? Vad kan hända om barnets kompis ofta eller hela tiden gör så?

Å andra sidan har varje familj sina egna regler. Reglerna i din familj kan skilja sig från reglerna i kompisens familj. Det lönar sig att tillsammans fundera på och komma överens om reglerna i den egna familjen. Ett sätt att komma överens om regler är att ha ett familjemöte som på bilden, där alla kan framföra sina åsikter varefter man tillsammans bestämmer hur saker går till i vår familj.

Uppdaterad 10.2.2023