Gå till sidans innehåll

Severs skada

Severs skada är en vanlig belastningsrelaterad skada på barns fötter som nästan alltid läker utan behandling.

Smärtpunkt vid Severs skada.

Vid Severs skada orsakar upprepad belastning på akillessenan som fäster sig i hälbenet symtom i hälbenet. Skadan förekommer hos aktiva barn i grundskoleåldern (vanligtvis i åldern 8–10 år).

Symtom och fynd

Vid Severs skada upplevs smärta i hälbenet vid kanterna av akillessenans fästområde. Smärtan är mest intensiv efter träning. Hälbenets sidor är ömma utan svullnad.

Diagnos

Om symtomen och fynden för Severs skada är typiska behövs kanske inte några bilddiagnostiska undersökningar för att bekräfta skadan.

Behandling och egenvård

Severs skada kräver ingen särskild behandling. Smärtan försvinner med tillväxten innan puberteten. Vid lindriga symtom räcker det ofta som behandling att minska den ansträngning som orsakar smärta. Vid svårare symtom är det nödvändigt att helt avstå från att hoppa och springa i några veckor. Höjningar av och vaddering för hälen kan också minska belastningen på hälen. Personliga stödsulor kan också hjälpa till att lindra symtomen. Lokalt kan smärtan lindras med kylbehandling och antiinflammatorisk gel enligt läkarens anvisningar. Stretchningar av vadområdet rekommenderas.

Uppdaterad 1.2.2023