Även de minsta prematurerna börjar matas med mjölk inom de första levnadstimmarna. Matningen med mjölk gör att barnets tarm mognar och minskar risken för infektioner.
Den egna mammans bröstmjölk är allra bäst för barnet. Mammorna får direkt efter förlossningen vägledning i hur de ska mjölka. Om mammans egen mjölk inte räcker till , ges barnet helst donerad bröstmjölk från donatorer som har genomgått infektionsscreening. Vid behov kan man också ge modersmjölksersättning åt prematurer.
Barnets tarm börjar acceptera matning med mjölk individuellt. I de flesta fall kan helamning uppnås vid 10–20 dagars ålder, även i fråga om små prematurer. För att säkerställa en tillräcklig tillväxt och utveckling är bröstmjölken berikad med näringsämnen och energitillskott.
Matning med mjölk för prematurer på sjukhuset
Minimatning med mjölk för små prematurer påbörjas så snart som möjligt efter födseln. Matningen börjas med engångsdoser på 1 ml och ges genom en näsmagslang. Mängden mjölk ökas dagligen beroende på barnets tillstånd och magfunktion.
När mjölkmängden är omkring 40-100 ml/kg börjar man berika bröstmjölken med protein- och mineralpulver. Dosen ökas med 1-2 g per dag var 1-2 dag beroende på respons.
Senare kan bröstmjölken berikas med separata protein- och spårämnestillskott. Om mammans mjölk inte räcker till får barnet antingen helt eller delvis modersmjölksersättning som är anpassad för prematurer.