Allergitesterna mäter de IgE-förmedlade känsligheten. Allergitesten är till nytta när man misstänker IgE-förmedlad allergi med symtom som vanligen dyker upp snabbt.
IgE-förmedlad allergi kan undersökas med hudpricktest eller blodprov. Blodprov visar om barnet har IgE-antikroppar mot den misstänkta allergenen. Med hudpricktest undersöks om kroppen reagerar snabbt när den möter den misstänkta allergenen. Hudpricktest är alltså på sätt och viss ett provokationstest där man orsakar en allergisk reaktion i huden.
Hudpricktest kan användas för att mäta överkänslighet för exempelvis pollen och födoämnen. Det kan användas på samma sätt som mätning av motsvarande antikroppar mot mat eller pollen i blodprov, till exempel allergiantikroppar mot mjölk eller björk. Ett hudpricktest kan inte tillförlitligt förutspå vilken grad av allergisk reaktion man kan vänta sig. Hudpricktest kan inte heller användas till att följa upp om allergin har försvunnit.
Hudpricktest och blodprov är lika känsliga och exakta. Med nyare blodprov som undersöker allergenkomponenter går det dock exaktare än tidigare att förutspå risken för en svår allergisk reaktion och särskilja exempelvis nötallergi med svåra symtom från lindriga korsallergier.
Ju högre mängd IgE-allergiantikroppar i blodprovet eller ju större bula i ett hudpricktest, desto större är sannolikheten att det förekommer symtom.
Om testresultatet är negativt, är en IgE-förmedlad allergi mycket osannolik. Ett negativt testresultat under ett spädbarns första månader kan dock senare bli positivt.