Gå till sidans innehåll

Vuxna

Rörlighet är också på många sätt viktigt för vuxna, och föräldrarna föregår som exempel för barnet på en person som rör på sig.

Bild: Motionskakan för en vecka (UKK-institutet)

Det kan vara svårt att hitta tid för tillräckligt med motion i en barnfamiljs vardag. Motionen behöver inte vara särskilt organiserad hård träning, utan kan vara motion i samband med dina dagliga rutiner. Motion får kropp och själ att må bra och ger vitalitet och energi i vardagen.

Kan följande tips hjälpa dig att få in mer motion i din vardag?

  • Kan du gå eller cykla till jobbet? Om din arbetsplats ligger långt från hemmet, kan du gå åtminstone en del av vägen?

  • Vilka typer av pauser tar du på jobbet? Vilken typ av pausgymnastik är möjlig? Du kan till exempel prata i telefon stående.

  • Kan du sköta dina butiksresor och andra ärenden till fots eller med cykel?

  • Kan du leka mer med dina barn? Kan du aktivt delta i barnens utomhusaktiviteter och motionera tillsammans med dem? Motion är kvalitetstid för hela familjen!

  • Vilken är den bästa tiden på dagen för dig för att motionera? Hobbyer före eller efter arbetsdagen?

Försök att motionera så många dagar i veckan som möjligt, minst tre gånger i veckan. Undvik att sitta i mer än två timmar och försök att stå upp om det är möjligt.

Det är lätt att få in mera motion i de egna vardagliga rutinerna, om förändringarna görs i egen takt. Ge er själva tid att vänja er vid att motionera och försök att öka motionen en rutin i taget tills den motsvarar rekommendationerna. Motion främjar hälsan när den ger välbehag och grundar sig på den egna viljan att röra på sig.

Bra kondition genom att gå

Gång är den vanligaste motionsformen i Finland. UKK-institutets diagram över stegantal visar hur många steg som är tillräckligt med tanke på hälsan.

I genomsnitt uppgår antalet steg i nödvändiga vardagssysslor till 2000–5000 steg per dag. Det räcker inte för hälsan. En halvtimmes promenad på cirka tre kilometer ökar antalet med cirka 4000 steg. Detta blir sammanlagt 6000–9000 steg per dag, vilket är tillräckligt för hälsan. Ännu fler steg ger ytterligare hälsofördelar och hjälper till exempel till vid viktkontroll.

Uppdaterad 10.2.2023