Gå till sidans innehåll

Mångsidiga måltider med tallriksmodellen

Den välbekanta tallriksmodellen visar hur man sätter ihop en varierad måltid.

Hälften av tallriken är fylld med grönsaker, som det är bra att sätta salladsdressing eller olja på. En fjärdedel av tallriken är fylld med potatis, pasta eller ris och den sista fjärdedelen med kött, kyckling, fisk eller en vegetabilisk proteinkälla. Vatten och ett glas fettfri mjölk eller surmjölk är bra som dryck till maten. Måltiden avslutas med en fullkornsmörgås med pålägg.

Man kan göra en bra måltid genom att laga maten själv, använda halvfabrikat eller färdiga måltider. Nyckeln till att äta bra är att äta alla delar av måltiden.

Gurka, tomat eller sallad är kanske de första grönsaker som man tänker på, men grönsakerna erbjuder en oändlig mängd olika möjligheter. De kan serveras som en del av en varm måltid, i bitar, rivna eller som sallad, tillagade som tillbehör eller som dessertfrukt.

Samma salladsbas, tre olika sallader.
Exempel på enkla grönsaksbitar som tillbehör eller i väntan på maten.
  • Ge ett hungrigt barn grönsaksbitar medan hen väntar på maten. Samtidigt stärker du barnets preferens för dem, eftersom preferensen för mat som äts när man är hungrig ökar. Det hjälper också barnet att äta en rimlig mängd av huvudrätten.

  • Tillsätt lite hackad eller riven säsongsfrukt i salladen, så gör fruktens lätt söta smak salladen ännu godare.

  • Låt barnen komma med egna idéer! Kom ihåg beröm och uppmuntran.

  • Låt familjemedlemmarna turas om att göra salladen eller riva grönsaker.

  • Tillaga grönsaker som zucchini, paprika, sötpotatis, morötter och lök tillsammans med ugnspotatisarna. Ugnsgrönsaker är utsökta som sådana eller så kan du krydda med örter och honung.

  • Ångkoka frysta grönsaker, morötter, blomkål, broccoli, ärtor eller bönor i den övre delen av kastrullen samtidigt som potatisen tillagas i den nedre delen.

  • När du gör potatismos kan du koka lök, sötpotatis, morötter eller andra rotfrukter bland potatisen. Eller så kan du tillsätta finhackad spenat i moset.

  • Byt ut brunsåsen till en tomatsås i köttfärssåsen.

Att äta färgglatt är ett enkelt mål som även ett barn lätt kan förstå. Du kan skriva ut en färgläggningsuppgift som heter ”Ät färgglatt”, som kan inspirera barnet att ”samla färger” och äta mer grönsaker.

Uppdaterad 10.2.2023