Gå till sidans innehåll

Nyckelbensfrakturer hos barn och unga

En nyckelbensfraktur uppkommer typiskt när man faller ovanpå handen eller när man vid ett fall tar emot kroppsvikten med en utsträckt hand.

I växande ålder inträffar nyckelbensbrott ofta till följd av fall i samma plan eller fall från höjd. En nyckelbensfraktur uppkommer vanligtvis i mellersta delen av nyckelbenet och orsakar en upphöjning under huden. Frakturområdet är ömt och att röra på axeln är besvärligt under de första veckorna. Nyckelbenet röntgas för att säkerställa diagnosen.

Behandlingen av en fraktur på nyckelbenet sker nästan utan undantag med en avlastande slinga (collar-cuff) som används i ca tre veckor. Slingan kan tas bort dagligen bland annat under tiden man tvättar sig och klär på sig.

Barn och unga kan återgå till skolidrotten och hobbyer drygt en månad efter skadan när rörelserna i axelleden är smärtfria och rörelseomfånget symmetriskt.

Till följd av förbeningen uppkommer en upphöjd ny benformation vid frakturstället men den försvinner med tillväxten inom några månader eller inom ett år.

Uppdaterad 14.3.2022