Gå till sidans innehåll

Lär dig förstå förpackningsmärkningar

Förpackningsmärkningarna på livsmedelsprodukter innehåller mycket användbar information om produktens sammansättning och hur hälsosam den är.

Ingrediensförteckning och näringsinnehåll

I ingrediensförteckningen anges de ingredienser och tillsatser som produkten innehåller. De anges i viktordning. Den ingrediens som det finns mest av nämns först.

De obligatoriska näringsdeklarationerna visar mängden energi, fett, kolhydrater, socker, protein och salt. Näringsvärdet ska anges åtminstone per 100 g eller 100 ml. Många tillverkare anger också näringsinnehållet per portion. Observera att portionsstorleken som anges på förpackningen kanske inte är samma som den som äts.

Det är bra att jämföra näringsinnehållet i produkter av samma typ. Det kan finnas stora skillnader mellan till exempel olika bröd och yoghurtar.

Kontrollera särskilt följande i näringsinnehållet:

  • energimängd (kcal)

  • fettmängd och fettkvalitet: mättat fett borde utgöra mindre än 1/3 av det totala fettinnehållet

  • mängden socker

  • ravintokuidun määrä

Märkningen ”lätt” innebär att halten av till exempel energi eller socker i produkten är mindre än i en vanlig, motsvarande produkt. I samband med märkningen ska de faktorer som gör produkten lätt anges. Orsaken kan till exempel vara att produkten har minskad fett- eller sockerhalt. Lättprodukter måste innehålla minst 30 procent mindre energi än en motsvarande vanlig produkt.

Man kan få i sig mer energi från lättprodukter än från en vanlig produkt om man äter mer av dem än man skulle äta av en vanlig produkt. Observera också att vanliga kalkon- eller skinkpålägg är lättare än t.ex. lätt medvurst. Grönsaker, bär och frukt är lätta produkter som fås från naturen.

Om du till exempel äter två skivor lättost har du redan fått i dig fler kalorier än vad du skulle ha fått i en skiva vanlig ost. När man använder lättprodukter måste mängden vara densamma som av en motsvarande vanlig produkt, annars går nyttan av lättprodukten förlorad.

Socker anges i näringsdeklarationen som "kolhydrater varav socker". Detta betyder allt socker som produkten innehåller. Socker kan vara tillsatt eller det naturliga sockret i produkten. Naturligt socker som livsmedel kan innehålla är till exempel laktos i mjölk och fruktsocker, dvs. fruktos, i juice.

Ingrediensförteckningen visar om socker, sirap eller andra sötningsmedel har tillsatts i produkten utöver det naturliga sockret i produkten.

Märkningen "utan tillsatt socker" är inte samma sak som sockerfri. Till exempel innehåller juice mycket naturligt socker. Dessutom kan till exempel en koncentrerad fruktjuice med hög sockerhalt tillsättas i produkten, men produkten kan fortfarande marknadsföras som "utan tillsatt socker".

Produkter får marknadsföras som sockerfria om de innehåller högst 0,5 g socker per 100 g eller 100 ml.

Hjärtmärkta produkter är bra alternativ när det gäller fettets kvalitet och mängd samt mängden salt, socker och fibrer i respektive produktgrupp. Hjärtmärket hjälper dig att göra bättre val och gör det lättare att planera en hälsosam kost.

Hjärtmärket innebär dock inte att man kan äta hur mycket som helst av produkten. Det betyder inte heller att produkten har en läkande effekt. Ett livsmedel är inte nödvändigtvis dåligt bara för att det inte är hjärtmärkt. Alla produkter som uppfyller kriterierna för hjärtmärket har inte ansökt om hjärtmärket, som producenten måste betala för.

Uppdaterad 10.2.2023