Spondylolys, spondylolistes och förstadium till stressfraktur
Ländryggssmärta hos barn och ungdomar orsakas oftast av en stressfraktur i kotstrukturerna i ländryggraden, känd som spondylolys eller dess förstadie, belastningsosteopati. Spondylolistes, eller förskjutning av kotan, kan uppstå om stressfrakturen inte läker.
Hos barn och ungdomar som deltar aktivt i fysisk aktivitet kan det uppstå belastningsförändringar i ryggkotorna (belastningsosteopati), oftast i ländryggraden. Belastningsosteopati är förstadiet till en fraktur. Smärtan ökar när man anstränger sig, särskilt i korsryggen, och böjande rörelser i ryggen är smärtsamma. Behandlingsrekommendationen är ett tillfälligt, två månaders förbud mot fysisk aktivitet.
Spondylolys är en stressfraktur i den bakre strukturen av ryggradens kotbåge. Detta är den vanligaste orsaken till ryggsmärta hos ungdomar som aktivt utövar fysisk aktivitet. Spondylolistes är en kotförskjutning framåt i förhållande till den nedre kotan. Det kan finnas en strukturell defekt i kotan som gör att kotan kan glida framåt.
Smärta i ryggen och symtom är typiska för en nyligen uppkommen stressfraktur. Vanligtvis känns smärtan i ländryggraden. En tillräckligt förskjuten kota orsakar ryggsmärta och ibland smärta i skinkorna och de nedre extremiteterna (strålningssmärta, domningar) och vanligtvis muskelspänningar i bakre låren. Den unga personen utövar ofta idrotter som innebär starka vrid- och böjrörelser (t.ex. redskapsgymnastik, fotboll, balett, konståkning). Upprepade, hårda belastningar på ryggraden i kombination med bland annat muskelobalans, otillräcklig vila och intensiva rörelser för att sträcka ut ryggen kan orsaka belastning och symtom i ryggen.
Vid diagnos av spondylolys och spondylolistes är det viktigt med undersökning av en barnortopedisk kirurg och bilddiagnostiska undersökningar (röntgenundersökning, datortomografi och magnetundersökning). När man undersöker ryggraden kan man också notera ömhet i kotans bakre struktur eller en ”hylla” som orsakas av en kotförskjutning.
De flesta unga människor som diagnostiserats med spondylolys eller spondylolistes eller båda kan behandlas utan kirurgi. Vid en nyligen inträffad stressfraktur på kotpelaren rekommenderas korsettbehandling för att stödja ryggen under en kort period (4 månader). Bakåtböjning och vridning av ryggraden bör undvikas. En nyligen uppkommen stressfraktur läker med hjälp av korsettbehandling hos cirka 80 procent av barnen. Om kotförskjutningen överstiger 50 procent blir en kirurgisk behandling aktuell för det växande barnet. Syftet med operationen är att korrigera kotförskjutningen och eventuella tillhörande nervrotssymtom.