Gå till sidans innehåll

Festmat

Valen i vardagen och vanor man håller fast vid är alltid mer betydelsefulla än enstaka fester. Man får och ska njuta av festmat. Man kan dock lära sig återhållsamhet, även på festdagar.

För vissa är det lätt att kontrollera hur mycket sötsaker och snacks de äter. De flesta är tvungna att öva på återhållsamhet i dagens värld, där mat finns tillgänglig hela tiden och överallt.

Sätten att äta sötsaker och begär är inlärda. På samma sätt kan man också lära sig att äta sötsaker i små eller måttliga mängder. Man blir inte beroende av socker på ett sätt som gör att man måste få det.

Vägar till återhållsamhet på fester

  • Om man äter ett hälsosamt mellanmål eller en ordentlig måltid före festen är det lättare att hålla mängden godsaker måttlig.

  • Man behöver inte ta av allt.

  • Man kan också ta en halv bit av det som serveras.

  • Man behöver inte äta upp allt, man får lämna.

Man kan påverka det som serveras på fester hemma

  • Lägg fram bär, frukt eller andra grönsaker och minska utbudet av kaloririka godsaker.

  • Servera sockerfria drycker, det finns redan tillräckligt med socker i sötsakerna.

  • Baka nyttigare godsaker, t.ex. morotsmuffins och bärpaj är nyttigare alternativ och smakar gott!

  • Frys in eventuella rester och servera dem när ni får gäster.

Hurdan mat äter ni på vardagar och vad är festmat i er familj? Vad kan man äta varje dag och vad äter man vid speciella tillfällen?

Uppdaterad 10.2.2023