Lapsen ja nuoren D-vitamiinisuositus

Kaikki suomalaislapset tarvitsevat D-vitamiinilisää. D-vitamiinin anto aloitetaan kahden viikon iässä ja se jatkuu läpi lapsuuden ja nuoruuden.

Alle 1-vuotiaat lapset

D-vitamiinivalmistetta annetaan tippoina vauvalle kahden viikon iästä lähtien. D-vitamiinin saantisuositus imeväisiässä on 10 µg (mikrogrammaa) vuorokaudessa.

D-vitamiinivalmisteiden annostelussa on otettava huomioon lapsen nauttimien äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden määrä. Täysimetetyille lapsille sekä niille lapsille, jotka saavat äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta vähemmän kuin 500 ml/vrk, annetaan D-vitamiinivalmistetta 10 µg vuorokaudessa ympäri vuoden.

Kun lapsi saa päivittäin 500 ml tai enemmän äidinmaidonkorvikkeita tai vieroitusvalmisteita, D-vitamiinivalmisteen annosta vähennetään lapsen saaman D-vitaminoidun tuotteen käyttömäärän mukaan (katso taulukko alla), jotta D-vitamiinin saannin yläraja ei ylittyisi.

* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

ImeväisikäisetD-vitamiinilisä valmisteena ympäri vuoden, mikrogrammaa (µg)/vrk
täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa alle 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta*10
lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta*6
lapsi, joka saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta*2

1-vuotiaat lapset

Lapsen täytettyä vuoden annetaan hänelle D-vitamiinia valmisteena 10 µg/vrk lapsen muusta ravinnosta riippumatta.

2–17-vuotiaat lapset ja nuoret

D-vitamiinivalmistetta, tippoina tai tabletteina, käytetään 7,5 µg vuorokaudessa ympäri vuoden. D-vitamiinin liikasaannin riskiä ei tavanomaisessa ruokavaliossa ole. Poikkeuksena ovat erittäin runsaasti vitaminoidut tuotteet kuten sellaiset maitovalmisteet, joissa on D-vitamiinia 2 µg /100 ml. Niiden säännöllinen erittäin runsas käyttö saattaa johtaa liian runsaaseen D-vitamiinin saantiin.

D-vitamiinivalmisteet

D-vitamiini annetaan vauvoille tippoina ja isommille lapsille tabletteina.

D-vitamiinivalmisteena suositellaan ensisijaisesti D3-muotoa, joka on ihmisen elimistölle luontainen D-vitamiinimuoto. D3-vitamiini eristetään lampaan villasta, kun taas D2-muotoa saadaan UV-säteilytetystä hiivasta.

 

Kyllä

Päivitetty  6.2.2023