Painon kehitys
Tavallisesti vauvan paino laskee noin 5–7 % syntymäpainosta ensimmäisten päivien aikana. Yli 10 %:n painon lasku vaatii huomiota ja painoa kannattaa seurata neuvolassa erityisen tarkkaan. Paino alkaa nousta muutaman päivän iässä ja keskimäärin syntymäpaino saavutetaan uudelleen noin viikon iässä. Mikäli vauva ei ole kahden viikon ikään mennessä saavuttanut syntymäpainoaan, on varmistettava, että vauva saa riittävästi ravintoa.
Näissä tilanteissa on neuvolassa hyvä tehdä syöttöpunnitus eli punnita lapsi juuri ennen imetystä ja heti sen jälkeen vaihtamatta välillä vaippaa tai vaatteita. Näin saadaan arvio siitä, miten paljon lapsi saa kerrallaan maitoa.
Ravinnon tarve
Lapsen ravinnon tarve ja samalla myös äidinmaidon määrä kasvavat nopeasti syntymän jälkeen. Ensimmäisenä päivänä lapsi saattaa saada äidinmaitoa vain 5–10 ml kerrallaan, mutta muutamassa päivässä maidon määrä kasvaa 50–100 ml:aan kerrallaan. Noin viikon iästä alkaen terve lapsi syö äidinmaitoa noin 150–200 ml jokaista painokiloaan kohti eli noin kuudesosan painostaan päivässä. Näin ollen esimerkiksi 5 kg:aa painavan täysimetetyn lapsen päivittäinen maidon määrä on noin 800–1000 ml. Osa lapsista voi haluta syödä alussa 2–3 tunnin välein, osa 4 tunnin välein. Näin ollen myös kerrallaan syödyn maidon määrä voi vaihdella paljon imetyskerrasta toiseen ja lasta imetetäänkin lapsentahtisesti nälän ja kylläisyyden tunteen mukaisesti. Kun vauva alkaa 4–6 kuukauden iästä alkaen syödä myös kiinteitä ruokia, vähenee lapsen painoon suhteutettu nesteen tarve.
Korvikemaitoa käyttäville vauvoille suositellaan 4 kuukauden iästä ja täysimetetyille 4–6 kuukauden iästä alkaen myös lisäruokia. Mikäli äidinmaitoa ei ole tarjolla riittävästi vauvan tarpeisiin, sopivat vauvalle vain imeväisen ruokintaan tarkoitetut kaupalliset äidinmaidonkorvikkeet.
Huom! Muista myös D-vitamiini 10 µg:aa päivässä kaikille vauvoille!
Vauvan kasvuun vaikuttavia muita tekijöitä
Ennen syntymää kasvua säätelevät eniten perintötekijät ja äidin terveys eli se, miten äiti pystyy istukan kautta siirtämään ravintoa sikiölleen. Sikiökaudella myös insuliini säätelee kasvua ja insuliiniylimäärä esimerkiksi diabetesta sairastavan äidin vauvalla kasvattaa vauvan kokoa ennen syntymää. Syntymän jälkeen tyroksiini eli kilpirauhashormoni on edellytys normaalille kasvulle, mutta kasvuhormoni vaikuttaa vauvan kasvuun vasta muutaman kuukauden iästä alkaen.
Vauvan painon kehityksen nyrkkisääntöjä
Paino laskee syntymän jälkeen korkeintaan 10 % syntymäpainosta.
Syntymäpaino saavutetaan uudelleen keskimäärin noin viikon iässä ja se pitää saavuttaa uudelleen viimeistään 2 viikon iässä.
Ensimmäisten kuukausien aikana paino nousee noin 200 g viikossa.
Paino on kaksinkertaistunut syntymäpainosta noin 4 kuukauden iässä.
Paino on kolminkertaistunut syntymäpainosta noin 1 vuoden iässä.