Siirry sivun sisältöön

Kuntoutuminen sairastumisen jälkeen

Jos sairaus heikentää edellytyksiäsi toimia arjessa, voit olla oikeutettu saamaan kuntoutusta terveydenhuollosta tai hakemaan sitä Kelalta.

Sairastuessa ja sairauden alkuvaiheessa kuntoutus tapahtuu yleensä julkisen terveydenhuollon kautta esimerkiksi sairaalassa tai terveyskeskuksessa.

Alkuvaiheen jälkeen kuntoutus voi jatkua julkisessa terveydenhuollossa tai Kelan kustantamana yksityisellä palveluntuottajalla. Lisäksi voi hakea Kelan tai potilasjärjestöjen kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseille.

Jos on oma vapaaehtoinen vakuutus, kannattaa selvittää vakuutusyhtiöstä kattaako se sairauteen liittyvää kuntoutusta. Kuntoutuspalveluita voi ostaa myös omakustanteisesti.

Lue lisää kuntoutuksesta:

Kuntoutustarpeen pitkittyessä

Jos sairaus vaikuttaa pitkäaikaisesti kotona pärjäämiseen, opiskeluun tai työkykyyn, voidaan ottaa käyttöön muita kuntoutuksen keinoja. Ohjausta kuntoutuksesi suunnitteluun voit saada esimerkiksi terveydenhuollon kuntoutusohjaajalta tai sosiaalityöntekijältä.

Lue lisää kuntoutumisesta pitkittyneessä tilanteessa:

Oma rooli kuntoutumisessa

Sairastuessa voimavarat voivat olla vähissä, mutta silti kannattaa olla mahdollisimman aktiivinen omassa kuntoutumisessaan. Omaan kuntoutumiseen kannattaa panostaa heti sairastumisen alkuvaiheesta lähtien ja pyytää tukea ja ohjausta kuntoutuksen ammattilaisilta.

Lue lisää kuntoutumiseen liittyvistä asioista:

Päivitetty 16.5.2022