Terveydenhuollon sosiaalityöntekijän kanssa voit keskustella omasta, läheisesi tai perheesi tilanteesta. Sosiaalityöntekijä arvioi tilanteesi kokonaisvaltaisesti. Haette yhdessä yksilöllisiä ratkaisuja ja palveluita tilanteeseen.
Terveyssosiaalityö
Sairastuminen tai läheisen sairastuminen tai vammautuminen aiheuttaa muutoksia arkielämään. Näissä tilanteissa saat tukea terveydenhuollon sosiaalityöntekijältä.
Sosiaalityöntekijän tukea voit saada muun muassa seuraavissa tilanteissa:
kriisitilanteet
perheiden tukeminen
kasvatukseen liittyvät haasteet
toimeentulo
asuminen
opiskelu ja työ
edunvalvonta
muutoksenhaku sosiaalihuollon tai Kelan päätöksiin
kotipaikka-asiat ja oikeus palveluihin.
Sosiaalityöntekijä auttaa sinua ja perhettäsi löytämään muuttuneeseen elämätilanteeseen sopivia palveluita, selvittää mahdollisuuksiasi erilaisiin etuuksiin ja auttaa tukea antavan verkoston kartoittamisessa ja kokoamisessa.
Sosiaalityöntekijä osallistuu tarpeen mukaan hoito- ja kuntoutussuunnitelman laatimiseen osana terveydenhuollon moniammatillista tiimiä. Sosiaalityöntekijältä voit saada apua kuntoutumiseen liittyvissä asioissa, kuten kuntoutuspalveluiden hakemisessa, ammatinvaihdon tai uudelleenkoulutuksen kysymyksissä. Nuoret ja aikuiset voivat saada sosiaalityöntekijältä apua itsenäistymiseen.
Sosiaalityön palvelut ovat kaikkien potilaiden ja läheisten saatavilla. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Yhteyden sosiaalityöntekijään saa puhelimitse tai hoitohenkilökunnan kautta.
Terveyssosiaalityöntekijän asiantuntemus on myös muiden ammattilaisten käytettävissä, ja terveydenhuollon sosiaalityöntekijät tekevät yhteistyötä useiden terveydenhuollon ulkopuolisten tahojen kanssa, kuten
aikuissosiaalityö
lasten- ja perheiden palvelut
Kela
vammaispalvelut
päihde- ja mielenterveyspalvelut
työeläke- ja tapaturmavakuutuslaitokset
järjestöjen palvelut, esimerkiksi vertaistuki
TE-toimisto
koulutoimi.
Päivitetty 17.5.2022