Siirry sivun sisältöön

Arvioi ruokavaliosi laatua ruokavalioindeksillä

Ruokavalioindeksi on tieteelliseen tutkimukseen perustuva työkalu, jolla voit arvioida ruokavaliosi kokonaislaatua.

Ruokavalioindeksi kuvaa sitä, miten hyvin tapasi syödä on linjassa ravitsemussuositusten kanssa. Tarvittaessa saat ohjeita ruokavaliosi laadun parantamiseen. Ruokavalioindeksi lasketaan kyselyn perusteella. Vastattuasi kaikkiin kysymyksiin saat arvion ruokavaliosi kokonaislaadusta pisteytettynä 0–100. Kyselyn täyttäminen vie noin 10 minuuttia.

Mieti tyypillistä ruokavaliotasi ja vastaa seuraaviin syömistä ja juomista koskeviin kysymyksiin. Huomaathan, että kyselystä laskettava Ruokavalioindeksi on vegaaniruokavaliota tai erityisruokavaliota noudattavalla henkilöllä vain suuntaa antava.

Ruokavalioindeksin (Healthy diet index) avulla voidaan arvioida ruokavalion kokonaislaatua suhteessa ravitsemussuosituksiin. Ruokavalioindeksi kehitettiin usean organisaation yhteistyönä. Mukana oli ravitsemusasiantuntijoita Dehkon 2D -hankkeen konsortiosta, Tampereen yliopistollisesta sairaalasta, Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Itä-Suomen yliopistosta ja StopDia-hankkeesta.

Ruokavalioindeksi lasketaan DEHKON 2D-hankkeessa (2003–2008) kehitetyn ja StopDia-hankkeessa päivitetyn D2D-ruoankäyttökyselyn pohjalta, jota edelleen yhteistyössä päivitettiin vuonna 2022 erityisesti kasvipohjaisten tuotteiden osalta. Ruokavalioindeksin hallinnoinnista ja kehittämisestä vastaa THL. Ruokavalioindeksi sopii esimerkiksi terveydenhuoltoon ruokavalion laadun arviointiin ja ravitsemusohjauksen tueksi.

Lue lisää Ruokavalioindeksistä ja sen kehitystyöstä oheisista englanninkielisistä tieteellisistä julkaisuista:

Päivitetty 3.5.2023