Työterveyshuolto on asiantuntija työkyvyn tukemisessa. Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on yhteys työpaikkaan. Työikäisen henkilön tukitoimet kannattaa keskittää työterveyshuoltoon, jos palvelu on käytettävissä.
Jos työpaikalla on toiminnassa työkyvyn tuen malli tai työkykyjohtamisen toiminta, työssä jatkamisen tukikeinoja mietitään jo varhain. Työpaikkojen käytännöt vaihtelevat kuitenkin vielä paljon. Tämä tuki puuttuu kokonaan muilta työikäisiltä, kuten yrittäjiltä, alustatyössä olevilta, itsensä työllistäjiltä ja työttömiltä.
Työterveyspalveluiden järjestämistavat
Jokaisen työnantajan, jolla on yksikin työntekijä, kuuluu järjestää lakisääteinen työterveyshuolto. Työterveyspalvelut voidaan järjestää seuraavilla tavoilla:
Työnantaja voi järjestää tarvitsemansa työterveyspalvelut perustamalla työterveysyksikön itse tai yhteistyössä muiden työnantajien kanssa ja siten tuottamalla palvelut.
Työnantaja voi hankkia työterveyspalvelut hyvinvointialueen terveydenhuollon toimintayksiköltä.
Työnantaja voi hankkia palvelut yksityiseltä terveyspalvelujen tuottajalta, joka on oikeutettu tuottamaan työterveyspalveluita.
Työnantajalla on velvollisuus järjestää taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanotulle työntekijälle työterveyshuolto 6 kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä. Velvollisuus koskee työnantajia, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Lisäksi edellytyksenä on, että työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään 5 vuotta.
Työterveyshuollon palvelut
Työterveyshuolto kattaa aina ennaltaehkäisevän sekä työkykyä ja työterveyttä tukevan toiminnan. Tähän sisältyvät muun muassa
työkyvyn seurantaan ja tukeen liittyvät toimet
työssä ilmenevien sairauden tai oireiden selvittäminen
osatyökykyisen työntekijän työssä selviytymisen edistäminen
työpaikkaselvitykset
terveystarkastukset.
Sairaanhoitopalvelujen järjestäminen on työnantajalle vapaaehtoista, joten osa työnantajista tarjoaa erittäin kattavat terveydenhuolto- ja sairaanhoitopalvelut, osa vain lakisääteiset ilman sairaanhoitoa. Näiltä osin työterveyshuollon antamat palvelut vaihtelevat laajuudeltaan.
Kysy, mitä asiakkaasi tietää työterveyshuoltonsa palveluista. Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä asiakkaasi työterveyshuollon työterveyshoitajaan. Käytä hetki asian selvittämiseen.
Työterveyshuoltoon ohjaaminen on tärkeää muun muassa, jos
sairaus tai oireet edellyttävät perusteellisempaa työkyvyn arviointia ja/tai työhön paluun suunnittelua ja tukemista
työ vaikuttaa oireisiin
oireet vaikeuttavat työstä selviytymistä
sairaus tai oireet edellyttävät perusteellisempaa työkyvyn arviointia ja/tai työhön paluun suunnittelua ja tukemista
asiakkaalla on toistuvia sairauslomia
sairausloma uhkaa pitkittyä (30/60/90/150/230vrk)
Asiakas kannattaa ohjata työterveyshuoltoon myös seuraavissa tilanteissa:
raskaana olevan työrajoitteet
työyhteisöongelmat, esimerkiksi ristiriitatilanteet työpaikalla
työergonomiaan liittyvät pulmat
työpaikan sisäilmasto-ongelmat
ammattitautiepäily.
Kannusta asiakastasi työssä jatkamiseen tai työhön paluuseen, sillä työn tekeminen tukee kuntoutumista.
Työterveyshuolto työttömyyden uhatessa ja irtisanotuille
Henkilöllä on mahdollisuus työterveystarkastukseen suunnitelman laatimiseksi terveyden ja työkyvyn ylläpitämisestä ja jatkotoimiin ohjaamisesta, sekä työterveyshuollon neuvontaan ja ohjaukseen työttömyyden uhatessa. Työllistymisen haasteet tulisi tunnistaa työttömyyden uhatessa myös työterveyshuollossa, jotta henkilön työttömyys tai työkyvyttömyys ei pitkity. Jatkossa tarvittavat työkyvyn tuen palvelut järjestyvät työpaikan ja työterveyshuollon tuen päättyessä työllisyyspalveluissa ja sosiaali- ja terveyskeskuksessa.
Työterveyshuoltojen työvälineeksi on olemassa lomakkeita, joilla työllistymisen tueksi voidaan työkykytietoa koota ja asiakkaan luvalla siirtää seuraavalle toimijalle. Lomakkeita on kaksi: ammatillinen osaaminen -lomakkeen henkilö täyttää itse. Henkilö kuvaa lomakkeessa ammatillista osaamistaan, tavoitteitaan ja haasteitaan keskustelun pohjaksi vastaanotolle. Työterveyshuollon yhteenvetolomakkeeseen kootaan työterveyshuollossa ja työpaikalla toteutuneita tukitoimia, kuntoutusta, työn muokkaustoimia sekä työterveyshuollon ammattilaisen näkemystä henkilön työkyvyn rajoitteista ja ennusteesta, tarvittavista jatkotoimista ja seurannasta, sekä erityisistä työllistymisen tuen tarpeista.
Katso kappale 6 Työkyvyn tukitiedon siirto työterveyshuollosta peruspalveluihin.
Erikseen on säädetty, ettätyönantajalla on velvollisuus järjestää taloudellisella ja tuotannollisella perusteella irtisanotulle työntekijälle työterveyshuolto 6 kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisestä. Velvollisuus koskee työnantajia, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Lisäksi edellytyksenä on, että työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään 5 vuotta.