Siirry sivun sisältöön

Case: Villen etäkuntoutus

Ville, 70, halusi kaksin käsin mukaan arjen askareisiin.

Ville on sairastanut aivoverenkiertohäiriön. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen, hän jatkoi polikliinisesti fysio- ja toimintaterapiassa kaksi kertaa viikossa. Ville harjoitteli lisäksi itsekseen ahkerasti kotona saamiensa ohjeiden mukaan.

Villen tavoitteena oli selviytyminen päivittäisestä elämästä mahdollisimman hyvin kaksikätisesti. Toimintaterapiassa edistettiin sensomotorisia toimintoja ja kaksikätistä työskentelyä.

Alussa Ville ei saanut oikaistua sormia suoriksi. Hän pystyi tarttumaan kevyisiin esineisiin pinsettiotteella, muttei saanut esim. virvoitusjuomapullon korkkia auki. Kun liikuntakykyä koskevat tavoitteet saavutettiin, Ville ja toimintaterapeutti sopivat, että vaurioituneen yläraajan kuntoutus jatkuu etäkuntoutuksena.

Etäyhteys toi kuntoutuksen kotiin

Etäkuntoutus aloitettiin etävastaanottolaitteella Villen kotona. Terapeutti ohjasi harjoitteiden tekemistä poliklinikalta kuvayhteyden kautta. Etäyhteys oli hyvä myös siksi, että tällöin Villen vaimon ei tarvinnut kyyditä Villeä poliklinikalle talvikeleillä.

Etäkuntoutusajat, määrät ja niiden kesto voitiin jaksottaa joustavasti. Kuntoutus tapahtui reaaliajassa 1–2 kertaa viikossa ja ne kestivät noin 40 minuuttia kerrallaan. Toisinaan Villellä oli lapsenlapset kylässä tai vaimo läsnä, ja terapian alussa vaihdettiin luontevasti myös kuulumiset.

Tapaamiset kuin kasvotusten

Terapia oli vuorovaikutteista ja keskittynyttä. Kuvayhteyden kautta keskustelu tuntui siltä kuin olisi puhunut kasvotusten. Vaimo kertoi talvella, miten iloinen Ville oli ollut, kun terapeutti huomasi hänen pikkurillissänsä liikettä.

Kuvaruudun välityksellä pystyi näkemään, milloin tarvittiin hetken lepotaukoa, tai harjoitusta oli muutettava haastavammaksi Villen edistyessä. Terapeutilla ja Villellä oli käytössään samanlaiset välineet esim. terapiarulla, juomapullo ja terapiavaha.

Kuntoutus onnistui

Etäkuntoutus oli yhtä uutta toimintaterapeutille kuin Villellekin. Käytössä oli vihko, joihin molemmat kirjasivat kokemuksiaan etäkuntoutuksen ajalta.

Villen vahvuuksia olivat hyvä motivaatio ja yritteliäisyys sekä positiivinen asenne. Ville ei unohtanut yhtään tapaamista. Edistymistä tapahtui ja etäkuntoutusta jatkettiin kevään ajan.

Villellä oli alkukesästä aika käsikirurgiseen leikkaukseen, jonka hän kuitenkin halusi perua koska nimetön ja keskisormikin jo toimivat paremmin.

Ville halusi nauttia tulevasta kesästä, saunoa, käydä uimassa. Hän pystyi jo avaamaan oikealla kädellä limpparipullon korkin ja juomaan pullosta normaalisti kiinni pitäen. Ville kokee pärjäävänsä hyvin nyt ilman leikkaustakin.

Päivitetty 22.2.2024