Siirry sivun sisältöön

Tukea läheiselle - johdanto

Äkillinen, vakava sairastuminen tai pitkäaikainen sairastaminen vaikuttaa sairastuneen lisäksi aina myös hänen lähipiiriinsä. Läheisen sairastuminen voi olla koko perhettä, ystäviä ja muita lähimmäisiä koskeva kriisi, joka herättää kysymyksiä, ajatuksia ja tunteita.

Läheisten huoli sairastuneesta on usein suurta, ja koko elämä saattaa kietoutua sairauden ympärille. Saatat kokea samanlaista ahdistusta kuin sairastunut itse diagnoosin jälkeen. Jotta jaksat tukea ja pysyt terveenä, sinun on tärkeä ottaa aikaa itsellesi ja kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseesi. Myös läheinen voi sairastua itse.

Tukea läheiselle -opas toimii kokonaisuutena kaikille läheisille, mutta voit keskittyä myös vain itsellesi ajankohtaisiin aihealueisiin.

Opas on tuotettu yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:

  • Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – Finfami ry

  • Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu

  • Terveyskylä.fi Terveyslaihdutusvalmennuksen digihoitopolku

Oppaan on toimittanut ja kirjoittanut psykologi Marianne Oksanen. ”Miten voin ylläpitää hyvinvointiani” -osion harjoitteista on vastannut toimintaterapeutti Katri Paloniemi.

Huomioithan, että tämä on yleisopas, eikä se korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saatua ohjausta. Noudata aina ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi ohjeita ja pyydä tarvittaessa neuvoa siihen, mitkä ohjeet soveltuvat juuri sinulle.

Päivitetty 29.2.2024