Apuvälinepalveluiden järjestämisvastuu jakautuu monen eri toimijan kesken.
Muiden julkisten tahojen järjestämisvastuu apuvälinepalveluista
Kela, TE-palvelut, Valtiokonttori sekä vakuutus- ja työeläkelaitokset kustantavat vastuullaan olevat apuvälinepalvelut.
Kansaneläkelaitos vastaa työssä tai ammatillisessa koulutuksessa suoriutumisessa tarvittavista välttämättömistä kalliista ja vaativista apuvälineistä. Koulutukseen lasketaan mukaan lukiossa ja peruskoulun seitsemännellä tai sitä ylemmällä vuosiluokalla opiskelevan vaikeavammaisen kalliit ja vaativat apuvälineet, jotka ovat opiskelun kannalta välttämättömät. Apuvälineiden järjestämiseen ja korvaamiseen kuuluu
määritellä vaikeavammaisen työssä tai ammatillisessa koulutuksessa tarvittavien tai työn suorittamisen kannalta välttämättömien apuvälineiden tarve
kokeilla, antaa omaksi tai käytettäväksi tällaisia apuvälineitä
järjestää tällaisten apuvälineiden käytön opetus ja seuranta sekä huolto.
Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista on säädetty laissa.
Työ- ja elinkeinotoimisto voi myöntää työolosuhteiden järjestelytukea työnantajalle, jos työhön palkattavan tai työssä olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, ja hankinnasta tai muutoksesta työnantajalle aiheutuvia kustannuksia on pidettävä työnantajan taloudellinen tilanne huomioon ottaen merkittävinä.
Apuvälineen korvattavuutta kannattaa tiedustella etukäteen puhelimitse Valtiokonttorista.
Valtionkonttori hoitaa valtion työntekijöiden tapaturmien ja sotilasvammojen korvauksia.
Valtiokonttorin korvausvelvollisuus apuvälinepalveluissa perustuu seuraaviin lakisääteisiin vakuutuksiin:
valtion virastojen ja laitosten henkilöstölle Työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) mukaan
varusmiehille vuodesta 1991 alkaen ja kriisinhallintatehtävissä työskenteleville, kertausharjoituksiin osallistuville sekä siviilipalvelusta suorittaville sotilastapaturma ja palvelusairauden korvaamisesta annetun lain (1521/2016) perusteella
sotainvalideille tai rintamaveteraaneille ja varusmiehille vuoteen 1990 asti Sotilasvammalain (404/1948) perusteella
Laki sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta 1521/2016 (finlex.fi)
Rikoksen uhreille
Rikoslain (39/1889) perusteella apuvälineitä ei korvata, vaan asiakkaat saavat apuvälineet terveydenhuollon ja vammaispalvelun kautta omalta hyvinvointialueeltaan.
Tapaturman sattuessa
Valtion työntekijöille tapaturmavakuutuksesta korvataan Tapaturmavakuutuksesta kovataan Työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) perusteella apuvälineitä, joiden tarve johtuu korvattavasta vammasta tai sairaudesta.
Vammautuminen sotilastehtävissä
Sotilasvammalain (404/1948) mukaan korvataan tarpeellisten tekojäsenten ja muiden apuneuvojen sekä apuvälineiden hankkiminen omaksi tai käytettäväksi sekä niiden korjaaminen, uusiminen ja käytön opettaminen, milloin se olosuhteisiin katsoen on kohtuullista; sekä harkinnan mukaan opaskoiran antaminen sokean käytettäväksi. Sairaanhoitona korvataan niin ikään siitä aiheutuvat välttämättömät matkakustannukset.
Asuntoon kuuluvia välineitä ja laitteita sekä asunnon muutostöitä voidaan korvata vahingoittuneelle tai sairastuneelle, jonka työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia.
Päivitetty 9.1.2024