Siirry sivun sisältöön

Fysioterapia - johdanto

Fysioterapiasta voi olla apua silloin, kun on tarvetta helpottaa liikkumista ja toimintakykyä siinä toimintaympäristössä ja niissä toiminnoissa, joista henkilön tulee elämässään suoriutua.

Fysioterapian toimintakenttä on laaja ja se voi sisältää esimerkiksi

  • terveyttä ja toimintakykyä edistävää ohjausta ja neuvontaa

  • suunnitelmallista ja ohjattua harjoittelua

  • manuaalista ja fysikaalista terapiaa

  • apuvälineisiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa.

Fysioterapia on osa julkista ja yksityistä palvelujärjestelmää. Usein fysioterapia liittyy toimintakykykuntoutukseen osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Fysioterapiaa saa toteuttaa fysioterapeutti, jolla on fysioterapeutin, lääkintävoimistelijan tai erikoislääkintävoimistelijan tutkinto. Fysioterapiasta apua moniin oireisiin Fysioterapia perustuu fysioterapiatieteeseen.

Fysioterapian eri menetelmien vaikuttavuutta ja soveltuvuutta erilaisten oireiden, vammojen ja sairauksien hoidossa tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti. Monien sairauksien hoidossa fysioterapiasta on todettu olevan hyötyä. Ehkä tunnetuin fysioterapeuttisen kuntoutuksen alue ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja -vammat, joiden hoidossa se on perinteisesti ollut osana kuntoutusta. Mutta fysioterapiasta on apua myös muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistöön, hengitykseen, neurologisiin sairauksiin ja psyykkisiin sairauksiin liittyviin oireisiin.

Päivitetty 29.2.2024