Miten jatkaa elämää?

Elämä jatkuu sairastumisen jälkeenkin, ja on tärkeä suuntautua myös tulevaan. Elämäsi on voinut kokea muutoksia, mutta sen ei tarvitse muuttua täysin.

Vaikka läheisesi on sairastunut, on hyvä muistaa, että elämä jatkuu. Monet asiat ovat ehkä muuttuneet, mutta moni asia on myös ennallaan. Lähimmäisen sairastumisen elämänvaihe on voinut tuoda uudenlaisia arvostuksia ja ajatuksia, joiden myötä elämä näyttäytyy arvokkaana juuri sellaisena kuin se on.

Jotta voit nähdä tulevaisuuden taas mahdollisuutena, on tärkeä lisätä arjenhallinnan tunnetta, tehdä asioita, joista nautit sekä opetella sietämään ahdistavia ajatuksia. Monet kokevat arjen askareiden, itselle tärkeiden asioiden tekemisen, liikunnan ja ystävien tapaamisen pitävän parhaiten yllä toimintakykyä ja elämänlaatua.

Mielekkyyttä elämään

On tärkeää miettiä ja suunnitella uudestaan, mitä elämältä haluaisit nyt ja tulevaisuudessa. Mikä elämässäsi on hyvää, mistä asioista nautit ja mitä haluaisit ehkä lisätä elämääsi? Onko joitain asioita, joista ennen pidit, mutta jotka ovat jääneet? Alla olevan harjoituksen kautta voit jäsentää ajatuksiasi.

Haitarin otsikkotaso2
Mielekäs elämä

Mieti seuraavia asioita rauhassa itsesi kanssa ja varaa pohdintoihin vähintään 30 minuuttia. Mieti ensin omista näkökulmistasi ja vasta sitten sairastuneen tai koko perheesi näkökulmista. Keskustele myös lähimmäisesi tai lähimmäistesi kanssa siitä, mitä mielekäs elämä voisi teille yhdessä tarkoittaa.

  1. Pohdi, millaista haluaisit elämäsi olevan puolen vuoden kuluttua. Entä vuoden? Mitä mielekäs elämä sinulle tarkoittaa?

  2. Listaa asioita: Mitä haluaisit tehdä, miten viettäisit päiväsi? Mistä asioista vapaa-aikasi koostuisi? Mitä hyviä asioita elämässäsi jo on? Mistä asioista sinä ja läheisesi saatte nautintoa? Mitkä asiat koet kuormittaviksi ja stressaaviksi?

  3. Kun olet listannut asioita, pysähdy miettimään, mikä sinua estää elämästä niin kuin toivoit? Voisiko asialle tehdä jotain? Mahdollistaisivatko pienetkin muutokset asioita?

Katso video, jossa ensimmäisessä omaishoidon kokemusasiantuntija Hannu Koivula kertoo, miten elämä jatkui vaimon sairastumisen jälkeen.

 
 
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018