Liikunta lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen

Harjoittelu ja liikunta lonkan tekonivelleikkauksen toipilasajan jälkeen etenee kevyestä asteittain rasittavampaan. 

 Harjoittelu ja liikunta etenevät leikkauksen jälkeen asteittain kevyestä raskaampaan. 

Liikunta ja liikeharjoittelu edistävät lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutumista. Tästä oppaasta saat vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun ja liikunnan aloittamiseen lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeen liikkuminen onnistuu yleensä helpommin ja kivuttomammin kuin ennen tekonivelleikkausta.

Huomioithan, että tämä yleisopas ei korvaa terveydenhuollon ammattilaiselta saatua ohjausta. Pyydä tarvittaessa neuvoa sinulle soveltuvista ohjeista.

Aktiivisena kuntoutujana, alkaen 7 viikkoa leikkauksesta

Voit lisätä toipilasvaiheen jälkeen liikkumisen rasittavuutta ja kuormitusta esimerkiksi pidentämällä kävelymatkoja. Kuuntele omia tuntemuksiasi.

Esimerkkejä sopivista liikuntamuodoista:

  • sauvakävely
  • vesiliikunta
  • pyöräily
  • porraskävely
  • hyötyliikunta, kuten kaupassakäynti, metsässä liikkuminen ja puutarhatyöt
  • tasamaahiihto, aluksi perinteisellä tyylillä.

Hyvä tasapaino vähentää apuvälineiden tarvetta ja kaatumisriskiä lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen.

Liian kuormittava liikunta voi kipeyttää leikattua aluetta ja hidastaa kuntoutumista. Harjoittelun lisäksi myös lepo ja palautuminen ovat tärkeitä. Tarvittaessa kevennä harjoittelua, käytä kylmähoitoa ja kipulääkkeitä helpottamaan kipua.

Kuntoutuminen jatkuu, 9 viikkoa leikkauksen jälkeen

Arkiliikunnan lisääminen on ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Voit palata omien liikuntaharrastustesi pariin. Löydä itsellesi sopiva ja kiinnostava liikuntamuoto, jotta liikunnan ilo säilyy ja liikunnasta tulee säännöllinen tapa. Huolehdi liikunnan monipuolisuudesta.

Lihasvoimaharjoittelun voi aloittaa esimerkiksi vastuskuminauhalla tehtävillä harjoituksilla tai kuntosalilla. Leikatun lonkan tulee olla kivuton ennen voimaharjoittelun aloittamista. Aloita harjoittelu kevyillä vastuksilla ja lisää kuormitusta nousujohteisesti.

Liikuntalajeja, joissa on suuri kaatumisriski tai lonkkaan kohdistuvan suuren ulkoisen iskun vaara, harrastamista suositellaan jatkossakin välttämään.

Rasituksen ja harjoittelun jälkeen on normaalia, että leikatulla alueella on turvotusta, väsymystä tai kipua jopa vuoden ajan leikkauksen jälkeen.

lonkka; tekonivelleikkaus; hiihto; vesijuoksu; liikuntapaikka; kyynärsauva; sauvakävely; porraskävely; liikuntaharrastus; pyöräily; nivel; apuväline; lihasvoima; liikunta; kuntopyörä; arkiliikunta; lonkan tekonivelleikkaus; kuntoutuminen; kävely; lonkkaleikkaus; Tekonivel; haava; vertaistuki; kuntoutus; vesiliikunta; liikkuminen; kipu; kunto; liikkuvuus; harjoittelu; kuntosali

Kyllä

Päivitetty  11.5.2023