Ruoan pureskelu tuottaa minulle vaikeuksia

Ruoan pureskelu voi olla hankalaa kuivan, aran tai haavaisen suun, puuttuvien hampaiden tai epämukavan proteesin takia.

Jos ruoan pureskelemisessa ja etenkin nielemisessä on toistuvasti ja etenevästi vaikeuksia, ruokailuun käytetty aika pitenee tai ruokailu tuntuu vaikealta (jos esimerkiksi yskit ruokaillessa), ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Valitse aterioille pehmeää ruokaa, joka ei vaadi voimakasta pureskelua. Ruoka on tarpeeksi pehmeää silloin, kun sitä voi hienontaa haarukalla.

Alla voit lukea, mitkä ruoka-aineet sopivat hyvin pehmeään ruokavalioon.

Maitovalmisteet

Nestemäiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili, rahka) sopivat syötäväksi sellaisenaan. Myös raejuusto, sulatejuusto ja tuorejuusto ​sopivat. Kovia juustoja voi käyttää uuniruokiin tai kastikkeisiin, jolloin juusto sulaa ja pehmenee.

Liha, kala ja muna

Jauheliha on sopivan pehmeää käytettäväksi monipuolisesti eri ruoissa. Kalaruoat ovat sellaisenaan sopivan pehmeitä. Leikkeleet, lihahyytelö ja keitetty kananmuna sopivat myös usein sellaisenaan. Tarvittaessa keittoja voi soseuttaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Viljavalmisteet

Viljavalmisteista sopivat puurot, leipä ilman kuoria tai esimerkiksi keittoon pehmennettynä sekä pehmeät täysjyväleivät.

Kasvikset

Kasviksia voi käyttää hyvin kypsennettyinä keittämällä tai uunissa hauduttamalla. Tuoreet kasvikset sopivat hienojakoisena raasteena, esimerkiksi porkkana-, kurkku- tai kesäkurpitsaraaste.

Marjat

Valitse pehmeäkuorisia marjoja, kuten mansikkaa, mustikkaa ja vadelmaa. Kovakuorisemmista marjoista voit tehdä kiisseliä tai marjapuuroa, jolloin kuori pehmenee. Marjat voi myös soseuttaa esimerkiksi sauvasekoittimella. Valmiita marjasoseita on hyvin saatavilla kaupoista.

Hedelmät

Tuoreista hedelmistä voit syödä sellaisenaan banaania sekä kypsiä meloneita ja kiiviä. Muut hedelmät on soseutettava esimerkiksi sauvasekoittimella. Valmiita hedelmäsoseita on hyvin saatavilla kaupoista.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  26.3.2020