Siirry sivun sisältöön

Vatsalihasten palautuminen raskauden jälkeen

Vatsalihakset ja vatsalihasten välissä oleva pystysuuntainen jännesauma palautuvat vähitellen muutamien kuukausien aikana raskauden jälkeen. Palautumista voit tukea harjoittelulla.

Raskauden aikana vatsalihasten loitontuminen toisistaan eli vatsalihasten erkauma on luonnollista, koska kohtu ja vauva kasvavat. Samalla vatsalihasten välinen jännesauma eli linea alba venyy.

Vatsalihasten erkauma voi vaikuttaa kehon toimintaan eri tavoilla. Lue lisää vatsalihasten erkaumasta.

Vatsalihakset ja jännesauma palautuvat vähitellen synnytyksen jälkeen. Vatsalihasten ja jännesauman palautuminen alkaa heti synnytyksen jälkeen ja voi kestää yli vuoden.

Voit edistää vatsalihasten palautumista arjen toimilla ja nousujohteisella harjoittelulla.

Miten edistän vatsalihasten palautumista synnytyksen jälkeen?

Nouse vuoteesta ylös kyljen kautta ensimmäisten viikkojen ajan. Yhdistä tietoinen ennakoiva lantionpohjan lihasten supistus ja rauhallinen uloshengitys noustessasi ylös.

Kyljen kautta ylös nouseminen vähentää keskivartaloon ja lantionpohjaan kohdistuvaa painetta.

Katso ohje kyljen kautta vuoteesta ylös nousemiseen.

Syvien vatsalihasten tunnistamisharjoitusten ja lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitteiden tekeminen on turvallista aloittaa kevyesti muutamilla toistoilla jo ensimmäisten vuorokausien aikana synnytyksen jälkeen. Anna kuitenkin aikaa palautumiselle. Voit tehdä harjoituksen eri asennoissa, kuten makuulla, istuen tai seisten.

Katso harjoitusohje videolta.

Keskivartalon harjoitteluun palaamiseen synnytyksen jälkeen vaikuttavat yksilölliset tekijät, kuten aikaisempi toimintakykysi ja liikuntataustasi. Jos olet synnyttänyt sektiolla, keskivartalon harjoittelun voit aloittaa 4-6 viikon kuluttua synnytyksen jälkeen.

Katso esimerkkejä harjoitusliikkeistä Vatsalihasten erkauman kuntoutusoppaasta. Voit valita 2–3 sinulle sopivaa liikettä. Makuulla tehtävistä liikkeistä on helpompi aloittaa, jos keskivartalon harjoittelu ei ole sinulle entuudestaan tuttua.

Hakeudu fysioterapeutin vastaanotolle, jos olet epävarma

  • vatsalihastesi palautumisesta 

  • lantionpohjan lihastesi kunnosta.

Päivitetty 18.1.2024