Miten voin vaikuttaa virtsankarkailuun?

Voit vaikuttaa virtsankarkailuun harjoittelun ja elintapojen avulla.

Voit kokeilla oheisia keinoja helpottamaan virtsankarkailua.

Haitarin otsikkotaso2
Virtsarakon koulutus

Joskus rakon toiminta on muuttunut esimerkiksi sairauden tai opitun tavan takia. Kouluttamalla rakkoa voit oppia pidentämään virtsaamisvälejä, virtsaamaan enemmän kerralla ja vähentää pakottavaa kiirettä vessaan.

Lue lisää virtsarakon kouluttamisesta.

Lantionpohjan lihasten harjoitteluHeikot tai yliaktiiviset lantionpohjan lihakset lisäävät riskiä virtsankarkailuun. Lantionpohjan lihaksia harjoittamalla voit vaikuttaa kaikkiin virtsankarkailun muotoihin.

Lue lisää, kuinka voit harjoitella lantionpohjan lihaksia.

Ummetuksen hoitoKrooninen ummetus altistaa virtsankarkailulle ja siksi sitä on tärkeä hoitaa. Riittävä kuidun saanti helpottaa ummetusta.

Tutustu ulostamisvaikeuksien kuntoutusoppaaseen ja lue lisää ummetuksesta oheisten linkkien avulla. Testaa myös syötkö sopivasti kuitua.

Elintavat kuntoonElintavoilla on vaikutusta virtsankarkailun ehkäisemisessä ja hoidossa. Voit vaikuttaa virtsanpidätyskykyysi painonhallinnan avulla, lopettamalla tupakoinnin ja ylläpitämällä fyysistä aktiivisuuttasi.
  • Ylipaino altistaa virtsankarkailulle. Jo 5–10 prosentin painonpudotus vähentää virtsankarkailua.
  • Runsas tupakointi lisää virtsankarkailun riskiä.
  • Liikunta, hyvä toimintakyky, ryhdin ja asennon huomioiminen tukevat lantionpohjan lihasten toimintaa ja auttavat siten myös virtsankarkailuun.
Oheisten linkkien kautta pääset tutustumaan lisään ryhdin huomioimiseen ja saat tarvittaessa apuja painonhallintaan ja tupakoinnin lopettamiseen.
elintavat; virtsarakon koulutus; ummetuksen hoito; lantionpohjan lihasten harjoittelu; virtsanpidätys; virtsa; pissa; pissan karkailu; kuntoutuminen; virtsankarkailu; inkontinenssi; kuntoutus; virtsaaminen

Kyllä

Päivitetty  2.5.2023