Miten liikun polven tekonivelleikkausta odottaessani?

Polviniveltä liikuttavien lihasten hyvä voima ja toiminta sekä hyvä yleiskunto edesauttavat tekonivelleikkauksesta toipumista.

​​​​​​Liiku aktiivisesti päivittäin. Liikunta parantaa lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, lihasvenyvyyttä sekä tasapainoa. Harrasta myös kestävyysliikuntaa, joka kehittää keuhkojen ja sydämen toimintaa.

Muualla Kuntoutumistalossa

Hyviä harjoituksia polven nivelliikkuvuuden ja lihasvoiman ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi löydät Kuntoutumistalon Uusi polvinivel, uudet liikkeet -oppaasta: Miten jatkan harjoittelua?​ Harjoitellessa saa tuntua kipua.

​Liikkumisen helpottamiseksi voit käyttää sinulle määrättyjä kipulääkkeitä sekä sopivia liikkumisen apuvälineitä. Voit tarpeen mukaan vähentää kipeän nivelen voimakasta kuormitusta ja siihen kohdistuvia tärähdyksiä esimerkiksi liikkumalla vedessä.

Monipuolinen liikunta, kuten vesiliikunta, pyöräily, murtomaahiihto ja kuntosaliharjoittelu, vahvistavat lihaksia ja ylläpitävät nivelen liikkuvuutta. Erityisesti vesiliikunta on tehokasta, ja sitä on usein mahdollista harrastaa myös kivuliaassa vaiheessa.

Kuinka paljon voin liikkua?

Sopiva harjoittelun määrä on noin puoli tuntia kerrallaan, 3–5 kertaa viikossa kohtuullisella kuormituksella. Kohtuullinen kuormittaminen tarkoittaa liikuntaa, jonka aikana hengästyt jonkin verran mutta pystyt kuitenkin puhumaan.

Parasta liikuntaa on säännöllinen liikunta, koska liikunnan hyödyt eivät pysy yllä harjoittelun loppuessa. Arkiaskareet ovat hyvää hyötyliikuntaa ja liikkua voit myös pienissä erissä.

Miten otan huomioon muut sairauteni?

Perussairaudet eivät yleensä ole este liikunnalle kun olet löytänyt itsellesi soveltuvan liikuntamuodon. Jos sinulla on sydänsairaus, keskustele lääkärisi kanssa sopivasta liikunnasta ja rasituksen määrästä. Voit hakeutua oman kunnan järjestämään liikuntaneuvontapalveluun saadaksesi tukea liikkumiseen.

Mitä teen jos kipu pahenee liikkuessa?

Liikunta voi sekä vähentää että lisätä kipua. Liian suuresta harjoittelumäärästä tai liian kovasta kuormituksesta kertoo harjoittelun jälkeen useita tunteja jatkuva nivelkipu. Jos nivel kipeytyy voimakkaasti harjoitellessa, kevennä rasitusta. Käytä kipulääkkeitä lääkärisi ohjeiden mukaan.

Usein myös kylmähoito ja lepo helpottavat kipua. Tarvittaessa voit käyttää apuvälineitä liikkumisen tukena. Kivunhallinta on tärkeää myös riittävän yöunen ja levon turvaamiseksi, jotka ovat tärkeitä myös leikkauksesta kuntoutuessa.

Voinko liikkua huoleti leikkauspäivään asti?

Voit harrastaa liikuntaa huoletta ennen leikkausta. Liikunnallisuus ylläpitää lihasvoimia ja yleiskuntoa, jotka edesauttavat leikkauksesta toipumista.

Voinko käyttää kipulääkitystä?

Käytä tarvittaessa kipulääkitystä helpottamaan liikkumistasi. On parempi liikkua kipulääkkeen avulla kuin olla liikkumatta. Noudata kipulääkityksessä aina lääkärin määräystä.

Muualla Terveyskylässä

Löydät tarkempaa tietoa nivelkivun kipulääkityksestä Niveltalosta: Lääkehoito nivelrikkoon (Niveltalo)​.


 

Kyllä

Päivitetty  18.10.2018