Siirry sivun sisältöön

Millaisia apuvälineitä tarvitsen polven tekonivelleikkauksen jälkeen?

Apuvälineen tarkoitus on helpottaa liikkumista ja päivittäisistä askareista selviytymistä. Tutustu tarvittaviin apuvälineisiin ajoissa ennen leikkausta.

Usein polven tekonivelleikkauksen jälkeen liikkumisen apuvälineeksi riittävät kyynärsauvat tai rollaattori, mutta yksilöllinen tarve vaikuttaa apuvälineiden valintaan. Esimerkiksi liikkumista hankaloittavat perussairaudet tai vammat voivat asettaa erityisvaatimuksia apuvälineille. Jos toimintasi ja/tai liikkumisesi leikkausta odottaessasi ei ole sujuvaa, niin voit hyötyä apuvälineiden käytöstä jo ennen leikkausta.

Saat apuvälineet maksutta lainaan oman terveyskeskuksesi apuvälinelainaamosta tai erillisestä apuvälinekeskuksesta. Lainaa apuvälineet hyvissä ajoin ennen leikkaukseen tuloa ja harjoittele niiden käyttöä etukäteen.

Kyynärsauvat

Kyynärsauvojen avulla vähennät leikatun jalan kuormitusta ja kipua. Ne tuovat tukea kävelyyn ja portaissa kulkemiseen ja mahdollistavat pidempien matkojen kävelyn. Mikäli et pysty tukeutumaan tavallisiin kyynärsauvoihin, voit kokeilla käsivarsituella varustettuja kyynärsauvoja tai kainalosauvoja.

Lue lisää kyynär- ja kainalosauvoista:

Rollaattori

Nelipyöräinen rollaattori on hyvä vaihtoehto kyynärsauvoille, jos tasapainosi on heikentynyt tai kyynärsauvakävely on haastavaa. Rollaattoreissa on käsijarrut ja kyydissä voi samalla kuljettaa kassia tai muuta tavaraa. Mikäli et pysty tukeutumaan tavalliseen rollaattorin, voit kokeilla rollaattoria, jossa tukeudutaan kyynärvarsiin.

Lue lisää rollaattorista:

Tekonivelleikkauksen jälkeen sinulla voi olla yksilöllisen tilanteesi mukaan tarve myös muille apuvälineille. Saat ohjausta apuvälineiden hankintaan alueesi apuvälinelainaamosta tai terveyskeskuksen fysioterapeutilta.

Päivitetty 11.5.2023