Siirry sivun sisältöön

Miten turvaan arkeni sujuvuuden lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen?

Ennen lonkan tekonivelleikkausta on hyvä pohtia kotiympäristöä, arjen toimia ja mahdollista avuntarvetta. Pienillä arjen muutoksilla voi tukea kuntoutumista.

Liikkuminen saattaa tekonivelleikkauksen jälkeen olla aluksi tavallista hitaampaa ja tarvitset apuvälinettä liikkumisen tueksi. Suunnittele jo ennen leikkausta, miten selviydyt kotona leikkauksen jälkeen. Tee valmistelut ennakkoon. Pyydä läheisiä avuksi tai järjestä tarvittaessa ulkopuolista apua itsellesi.

Varmista, että kulkuväylät ovat riittävän väljät myös apuvälineen kanssa liikkuessa. Kotiympäristöä on usein helppo muokata pienillä toimenpiteillä.

  • Huonekaluja voi siirtää niin, että kulkeminen on sujuvaa.

  • Voit tarvittaessa poistaa mattoja kulkuväyliltä, mikäli ne ovat erityisen liukkaita tai aiheuttavat kompastumisvaaraa.

Apuvälineillä voit helpottaa kotiympäristössä toimimista. Tarvittaessa voidaan arvioida myös muutostöitä kotiin.

Lue lisää apuvälineistä ja asunnon muutostöistä.

Voit hoitaa arkiaskareita jaksamisesi mukaan. Pyri toimimaan samalla tavalla kuin ennen leikkausta. Tauota tekemistä ja pyydä tarvittaessa apua läheisiltä.

Toipilasaikana arjessa toimiseen voivat kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi apuvälineen tarve ja lonkan rajoittunut liike. Voit keventää arkiaskareiden hoitamista esimerkiksi:

  • Varmistamalla, että peseytymistilat kotonasi ovat sellaiset, joissa voit toimia turvallisesti leikkauksen jälkeen. Hanki tarvittaessa apuvälineitä peseytymisen helpottamiseksi.

  • Varaamalla ruokaa valmiiksi niin, ettei sinun tarvitse lähteä kauppaan heti, kun olet kotiutunut sairaalasta. Järjestä tarvittaessa ateriapalvelu toipilasajalle.

Keskustele läheisten mahdollisuudesta auttaa tarvittaessa. Oman kotikunnan kotipalvelun kautta voi järjestyä apua, mikäli avuntarve liittyy esimerkiksi peseytymiseen tai ruoan laittoon. Myös eri yhdistykset tarjoavat niin kutsuttua ystäväpalvelua.

Leikkauksen jälkeisestä avuntarpeesta kannattaa keskustella sairaalassa hoitohenkilökunnan kanssa ennen kotiutumista.

Saatat tarvita apua kotona leikkauksen jälkeen esimerkiksi:

  • haavanhoidossa, erityisesti haavalapun vaihdossa, noin 2 viikon ajan

  • ruoanlaitossa ja kaupassakäynnissä, noin 4-6 viikon ajan

  • tiskauksessa ja astiapesukoneen käytössä, noin 4-6 viikon ajan

  • vaatehuollossa, noin 4-6 viikon ajan

  • siivouksessa, erityisesti imuroinnissa, noin 6 viikon ajan

  • pihatöissä, erityisesti haravoinnissa ja lumitöissä, noin 8 viikon ajan.

Lue lisää oikeuksista ja etuuksista, sekä avun järjestymisestä kotiutumisen jälkeen.

Päivitetty 29.1.2024