Mielen hyvinvointi syöpää sairastaessa

Syöpä muuttaa monella tapaa arkea ja elämää. Ihmisten kyky sietää elämässä vastaan tulevia vaikeita tilanteita ja vaiheita on yksilöllistä.

Epävarmuus, sairastumisen aiheuttamiin muutoksiin sopeutuminen sekä arjen ja elämän uudelleenrakentaminen voivat koetella henkistä jaksamista sekä sosiaalisia suhteita. Yksi voi selvitä elämän vastoinkäymisistä hyvinkin vähällä oirehtimisella ja ponnisteluilla, toinen tarvitsee puolestaan enemmän aikaa ja tukea toipuakseen. Älä jää yksin huolien ja murheiden kanssa, vaan pyydä rohkeasti apua.

Mielialan alentuminen ja ahdistuksen kokeminen

Moni syöpään sairastuneista kokee jossakin sairautensa vaiheessa ahdistusta ja jopa masennusta. Ahdistuneisuus ja masentuneisuus menevät usein ohi. Mielen hyvinvointi voi myös vahvistua sairauden eri vaiheissa.

Oirenavigaattorin avulla tunnistat ahdistukseen ja masennukseen liittyviä oireita ja voit arvioida niiden vakavuuden. Oireittesi vakavuuteen voivat vaikuttaa syöpäsairautesi, sairauden levinneisyys, saamasi hoidot sekä elämäntilanteesi. Jokainen syöpään sairastunut tarvitsee tukea, mutta varsinaista psykiatrista hoitoa tarvitsee vain harva.

Pystyt itse helpottamaan ahdistuneisuuttasi omahoidon avulla. Ota rohkeasti puheeksi mielialaasi liittyvät asiat sinua hoitavien ihmisten kanssa.

Lue lisää:

Anna itsellesi aikaa sopeutua

Jokainen ihminen kokee ja käsittelee syöpään sairastumista omalla tavallaan. Tilanteeseen sopeutuminen vaatii usein aikaa sekä tietoista työskentelyä.

Mieltä kuormittaviin asioihin kannattaa tietoisesti pyrkiä löytämään ratkaisuja. Tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen edistävät toipumista.

Mistä saan apua?

Edellinen sivu Seuraava sivu
selviytyminen; sopeutuminen; mieliala; arki; syöpä

Kyllä

Päivitetty  12.11.2020