Siirry sivun sisältöön

Selkäydinvamma - Seksuaalineuvonta ja -terapia

Seksuaalisuuteen, seksiin, parisuhteeseen ja hedelmällisyyteen liittyvistä asioista keskusteleminen on osa kuntoutumista.

Päätät itse, milloin on sopiva ajankohta keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Voit kysyä seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvistä asioista terveydenhuollon ammattilaisilta. Mikäli koet, että tarvitset enemmän apua ja tukea, voit hakeutua seksuaalineuvojan tai terapeutin vastaanotolle.

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvonta on asiakkaan yksilöllistä, luottamuksellista seksuaaliongelmien kohtaamista ja hoitamista. Seksuaalineuvonnassa asetat omat tavoitteesi yhdessä seksuaalineuvojan kanssa ja käytte läpi keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Seksuaalineuvonnassa voidaan käydä läpi esimerkiksi vamman vaikutuksia seksuaalisuuteen, sukupuolielinten rakennetta ja toimintaa sekä tutustua seksin apuvälineisiin. Seksuaalineuvontaan voi tulla yksin tai kumppanin kanssa.

Seksuaaliterapia

Seksuaaliterapiasta voi olla sinulle apua, jos haasteet eivät ole ratkaistavissa seksuaalineuvonnan keinoin. Seksuaaliterapian tavoitteena on seksuaalisen hyvinvoinnin lisääntyminen. Seksuaaliterapiassa voidaan käsitellä esimerkiksi

  • pitkäaikaista haluttomuutta

  • orgasmi-, ja kiihottumis- ja/tai erektio- ja siemensyöksyongelmia

  • yhdyntäkipuja

  • sairastumisen ja vammautumisen esiintuomia kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen

  • parisuhdeongelmia, joissa seksuaaliongelma on merkittävä tekijä

  • itsetuntemukseen, kommunikaatioon, suorituspaineisiin tai rentoutumiseen liittyviä asioita.

Seksuaaliterapiaan voi tulla yksin tai kumppanin kanssa.

Päivitetty 26.2.2024