Siirry sivun sisältöön

Yleistä yläraajojen harjoittelusta, C5- ja C6-selkäydinvammatasot

Fyysinen aktiivisuus kuuluu kaikille — myös sinulle, ja erityisesti sinulle, selkäydinvammasta huolimatta!

Tästä oppaasta löydät yläraajaharjoituksia, joita voit tehdä itsenäisesti tai tarvittaessa jonkun avustamana omassa arjessasi. Fyysinen aktiivisuus on hyväksi terveydellesi sekä yleiselle hyvinvoinnillesi — ota harjoittelu osaksi päivittäistä rutiiniasi ja tee harjoittelusta hauskaa.

Aerobiset liikeharjoitukset parantavat sydämen ja keuhkojen toimintaa, kun taas voimaharjoitukset pitävät lihaksesi vahvoina, jotta voit suoriutua päivittäisistä toiminnoista. Venytysharjoitukset parantavat nivelliikkuvuuksia ja ehkäisevät spastisuutta.

Ei muuta kuin harjoittelemaan — pidä hauskaa!

Opas on osa Turun ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä ja se on toteutettu yhteistyössä HUSin Selkäydinvammakeskuksen kanssa. Tutustu opinnäytetyöhön Theseus-palvelussa.

Harjoituksia tehdessäsi kiinnitä huomiota hyvään istuma-asentoon: varmista, että hartiasi ovat rentoina, selkäsi on suorana ja painosi on jakaantunut tasaisesti.

Mikäli tunnet kipua harjoituksia tehdessäsi, lopeta kipua aiheuttavan harjoituksen tekeminen. Harjoitusten ei ole tarkoitus aiheuttaa sinulle kipua.

Fysio- tai toimintaterapeuttisi katsoo kanssasi sinulle sopivan määrän toistoja jokaisen liikkeen kohdalla.

Selkäydinvammakuntoutujana sinun on tärkeää käyttää niitä lihaksia, joissa sinulla on toimintakykyä. Näillä lihaksilla kompensoit toimintakyvyn vajausta, jonka halvaantuminen on aiheuttanut. Siksi onkin tärkeää vahvistaa toimivia lihaksia niin paljon kuin mahdollista.

Voimaharjoittelu edistää suoriutumistasi päivittäisistä toiminnoista, kestävyyttäsi sekä yleistä terveyttäsi.

Liiallinen voimaharjoittelu ei kuitenkaan edistä toimintakykyäsi. Muista antaa riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle.

Tämän oppaan harjoituksiin saat lisää haastavuutta tekemällä harjoituksia esimerkiksi ranteisiin kiinnitettävien painojen kanssa. Keskustele fysio- tai toimintaterapeuttisi kanssa siitä, millaiset painot olisivat sinulle sopivat.

Mieti, milloin on sinulle paras aika harjoitella.

Liikeharjoitukset olisi hyvä saada osaksi päivittäisiä rutiinejasi, jotta muistaisit tehdä niitä. Oletko virkeimmilläsi aamulla vai illalla? Tee harjoitukset silloin.

Toisille sopii paremmin etukäteen suunniteltu hetki päivästä, kun taas toiset tekevät harjoituksia silloin kun tahtovat. Voit yhdistää harjoitukset vaikkapa television katseluun.

Älä huoli, jos harjoittelu jää satunnaisesti väliin, vaikkakin parhaat tulokset saat säännöllisellä harjoittelulla. Muistutus puhelimessa tai muistilapulla voi auttaa harjoitusten säännöllisessä tekemisessä.

Hiusten kampaaminen tai harjaaminen on myös hyvä liikeharjoitus, kuten myös kaikki muutkin päivittäiset toiminnot.

Pyri osallistumaan päivittäisiin toimintoihin mahdollisuuksiesi mukaan — saat samalla hyvää treeniä lihaksillesi.

Muista täyttää arkeasi myös itsellesi mielekkäällä tekemisellä. Selkäydinvamma ei tarkoita sitä, ettetkö voisi pitää hauskaa ja tehdä itsellesi mielekkäitä asioita. Liikuntarajoitteista huolimatta moni aktiviteetti voi olla mahdollinen pienin muutoksin, esimerkiksi erilaisten apuvälineiden avulla.

Mistä asioista nautit? Kokeile myös rohkeasti erilaisia aktiviteetteja, voit löytää uuden mielekkään harrastuksen.

Pidätkö esimerkiksi laulamisesta? Laulaminen voi edistää hengityslihasten toimintaa ja hallintaa. C5-tason selkäydinvammaan voi liittyä hengitystoiminnan vajausta, joten laulaminen voi olla mielekkään harrastuksen lisäksi myös hyvää treeniä hengityslihaksillesi. Laita lempikappaleesi siis soimaan ja laula mukana.

Päivitetty 31.1.2023