Siirry sivun sisältöön

Matkalla selkäydinvamman jälkeen

Tunne oma apuvälineesi, avustustarpeesi ja varaa riittävästi aikaa. Hyvä etukäteistyö takaa onnistuneen matkan.

Avustuspalvelua tarjotaan lento-, juna ja laivamatkustajille. Matkustaessa varaudu olemaan ajoissa paikalla mikäli olet varannut avustajapalvelun. Avustajapalvelu pitää pääsääntöisesti varata viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Kerrothan avustajille oman avuntarpeesi ja tavan kuinka sinua avustetaan.

Kannattaa huomioida, että terminaaleissa voi olla pitkiä etäisyyksiä ja että esimerkiksi lentokoneeseen mennessä voi olla portaita. Laivaan siirtyminen on yleensä helpompaa terminaalin kuin autosillan kautta.

Apuväline matkalla mukana

  • Ilmoita mukaan tulevat apuvälineet matkaa varatessasi tai varaustasi hoitavaan matkatoimistoon. Apuvälineitä otetaan kyytiin rajallinen määrä, joten ennakkoilmoitus on hyvin tärkeä. Kaksi liikkumisen apuvälinettä kuljetetaan lennolla maksutta, kunhan ne ovat ennakkoon ilmoitettu.

  • Apuvälineistä tarvitaan varaukseen mitat: pituus, leveys, korkeus ja paino. Sähköpyörätuoleista tarvitaan lisäksi akkutyyppi. Uudemmissa sähköpyörätuoleissa on kuiva-akku.

  • Jos kokoat apuvälineesi lennolle, ilmoita apuvälineen mitat koottuna.

  • Jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla, saat julkisesta terveydenhuollosta apuvälineen korjauksen tai uuden apuvälineen palattuasi Suomeen.

  • Oma istuintyyny kannattaa ottaa mukaan, mikäli et istu matkan aikana omassa pyörätuolissa.

Päivitetty 26.2.2024