Siirry sivun sisältöön

Yleistä tietoa niskakivusta

Niskakipu on melko yleinen oire ja niskassa on paljon eri rakenteita, joista kipu voi johtua. Oireita voidaan hoitaa, vaikka kivulle ei löytyisi tarkkaa syytä.

Hyvänlaatuisen niskakivun tunnusmerkki on usein vähitellen alkanut, tiettyyn asentoon liittyvä ja välillä helpottava kipu.

Niskassa on useita rakenteita, joista kipu voi tulla, muun muassa lihakset, hermot, välilevyt ja nikamien väliset pikkunivelet eli fasettinivelet. Niskakipuja voidaan vain harvoin diagnosoida täsmällisesti, mutta oireita voidaan hoitaa ilman tarkkaa diagnoosiakin.

Hyvänlaatuisen niskakipupotilaan kaularangan kuvantamisesta ei ole osoitettu olevan hyötyä. Välitöntä hoitoa vaativat, vakavat sairaudet ja yleissairaudet niskakivun aiheuttajina tulee sulkea pois tarkemmilla tutkimuksilla.

Oireet yläraajoissa

Niskakipuun voi liittyä myös yläraajan kipuoireita. Lihaksista, lihaskalvoista tai ryhdistä johtuvat tekijät voivat aiheuttaa säteilevää yläraajakipua. Jos oireissa on mukana tuntohäiriöitä tai voimaheikkoutta, näiden taustalla on useimmiten jonkinlainen hermokudosta ärsyttävä syy kuten kaularangan välilevynpullistuma, selkäydinkanavan ahtaus tai hermojuurikanavan ahtaus.

Selkeä yläraajan voimaheikkous vaatii tarkempia tutkimuksia. Hakeudu lääkäriin myös, jos niskakipuun liittyy pahoinvointia, oksentelua, voimakasta päänsärkyä tai huimausta, tai jos niskakipu on alkanut tapaturman seurauksena.

Päivitetty 20.2.2024