Siirry sivun sisältöön

Lannerangan ahtauma - Miten liikun ja harjoittelen?

Säännöllinen liikunta on keskeinen osa hoitoa sekä lannerangan ahtaumasta että alaraajojen valtimoverenkierron heikkoudesta johtuviin oireisiin ja niiden aiheuttamiin kävelyvaikeuksiin.

Jos kipu voimistuu kävellessä, on hyvä pysähtyä pitämään taukoja ja yrittää lievittää kipua selkää pyöristämällä tai liikeharjoituksilla. Kävelyn ollessa kivuliasta, kuntoa voi ylläpitää vesikävelyllä, pyöräilemällä ulkona tai kuntopyörällä sekä painokevennetyllä kävelyllä, jossa laitteiston avulla kevennetään kävelijän painoa.

Oireet lievittyvät usein vähitellen omatoimisella liikunnalla. Tarvittaessa fysioterapeutti voi auttaa ohjaamalla liikeharjoituksia ja opettamalla keinoja toimintakyvyn edistämiseen ja kivun lievittämiseen. Fysioterapia voi vähentää myös leikkaushoidon tarvetta.

Venyttelyllä ja liikeharjoittelulla voidaan vaikuttaa lihasperäiseen kireyteen ja siitä johtuviin oireisiin. Etureisikireys, heikot vatsa-, pakara- ja takareisilihakset voivat lisätä lannenotkoa. Korostunut lannenotko voimistaa oireita. Selän pyöristysharjoituksilla pyritään lisäämään tilaa hermorakenteille ja parantamaan niiden verenkiertoa.

Yläselän, lonkan ja alaraajojen liikerajoitukset kuormittavat alaselkää. Tämän vuoksi harjoittelun tulee olla monipuolista koko vartalon harjoittelua.

Päivitetty 20.2.2024