Siirry sivun sisältöön

Lannerangan ahtauma - hoitovaihtoehdot

Lannerangan ahtaumaa hoidetaan ensisijaisesti muulla kuin kirurgisella hoidolla. Omatoimisen liikunnan ja harjoittelun lisäksi kipua voivat helpottaa lääkkeet ja tukiliivit. Vaikeisiin ahtaumiin leikkaushoito tehoaa hyvin.

Lannerangan ahtaumataudin hoitona käytetään muun muassa tulehduskipulääkkeitä tai hermokipuun tarkoitettuja lääkkeitä, lanneselkää tukevaa tukiliiviä sekä omatoimista harjoittelua. Näiden niin kutsuttujen konservatiivisten hoitojen tehosta ei kuitenkaan ole luotettavaa tutkimusnäyttöä. Myös keskivaikeaa lannerangan ahtaumatautia hoidetaan kuitenkin ensisijaisesti muulla kuin kirurgisella hoidolla.

Milloin leikkaukseen?

Ahtauman avartaminen leikkauksella on tarpeen, jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistä. Mittareina voi pitää kävelyn rajoittumista 200–300 metriin, sietämätöntä kipua ja alaraajan etenevää heikkoutta.

Leikkaustulokset ovat parhaat vaikeissa ahtaumissa. Myös keskivaikean ahtauman hoidossa tulokset ovat hyviä. Kävelyvaikeuksiin ei leikkauksestakaan ole aina apua ja keskivaikean ahtauman oireet lievittyvät usein myös ilman leikkausta. Kuntoutusta ja lääkehoitoa kannattaa kokeilla 3–6 kuukauden ajan ennen leikkaushoitoa. Jos oireisto on hankala, leikkauksen viivyttäminen ei ole tarpeen.

Noin kaksi kolmasosaa saa hyvän avun leikkauksesta. Tupakoinnin lopettaminen parantaa leikkauksesta toipumista. Leikkauksen jälkeen aktiivinen kuntoutus puolestaan parantaa hoitotulosta.

Päivitetty 20.2.2024