Siirry sivun sisältöön

Sairaalassa kaularankaleikkauksen jälkeen

Voit liikkua sairaalassa vointisi mukaan. Osaston henkilökunta opastaa sinua kun nouset ylös ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen. Vuodelepo on harvoin tarpeen kaularankaleikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeen rauhalliset pään liikkeet, ja käsien ja hartioiden liike ovat alusta asti sallittuja ja suositeltavia, jos lääkäri tai fysioterapeutti ei ole toisin ohjannut. Liikkuminen edistää verenkiertoa ja nestekiertoa. Lääkkeet ja paikallaanolo voivat hidastaa suolen toimintaa, joten liikkuminen on senkin vuoksi tärkeää.

Fysioterapeutti ohjaa sinua sairaalassa ja saat ohjeet liikkumiseen. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa sinulle suunnitellut yksilölliset harjoitukset. Keskustele fysioterapeuttisi kanssa milloin voit jatkaa aiempia liikuntaharrastuksia tai aloittaa uusia.

Kuinka kauan toipuminen kestää?

Toipilasaika vaihtelee leikkauksesta riippuen, joten noudata aina lääkärin tai fysioterapeutin antamia rajoituksia ja ohjeita.

Useimmiten toipilasaika on 1 - 2 kuukautta. Sen aikana on syytä välttää voimakkaimpia pään ääritaivutuksia ja retkahduksia. Lisäksi raskasta nostamista ja ylävartalon voimakasta rasittamista tulee välttää. Myös samassa työasennossa pitkään oleminen voi hidastaa toipumista, joten huomioi tauot. Vältä esimerkiksi pitkäkestoista tietokoneella oloa tai käsitöiden tekoa.

Toipilasaikana voit liikkua monipuolisesti ja tehdä monia kotitöitä kun huomioit rajoitukset. Toipilasajan voit hyödyntää esimerkiksi kunnon kohottamiseen.

Päivitetty 10.5.2018