Siirry sivun sisältöön

Milloin hakeudun hoitoon?

Täältä löydät esimerkkejä tilanteista, jolloin selkäkivun takia kannattaa hakeutua hoitoon. Äkillisen alaselkäkivun ennuste on kuitenkin useimmiten hyvä. Kipu paranee itsestään ja siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Selkäkipu on hyvin tavallista. Joskus harvoin taustalta löytyy hoitoa vaativa syy. Vakavan sairauden oireet ja muut riskitekijät on silti hyvä tunnistaa.

Voit tehdä Omaolon oirearvion, joka auttaa arvioimaan milloin ja millaiseen hoitoon tulee hakeutua.

Esimerkkejä tilanteista, jolloin tulee hakeutua lääkärille

  • Jos paikallisen selkäkivun on aiheuttanut tapaturma, esimerkiksi putoaminen tai liikenneonnettomuus. Osteoporoosia sairastavilla mitättömältäkin tuntuva tapaturma voi aiheuttaa nikamamurtuman.

  • Jos selkäkipu on jatkunut pitkään ja kärsit sen lisäksi yleisoireista, kuten kuumeesta, painon putoamisesta ja tunnet itsesi sairaaksi tai jos kipu jatkuvasti pahenee, voi taustalla olla vakavakin syy kuten kasvain tai tulehdus. Tulehduksen riski lisääntyy jos olet syönyt kortisonia pitkään tai käyttänyt suonensisäistä lääkitystä.

  • Jos kipuun liittyy lihasheikkoutta alaraajoissa voi taustalla olla merkittävä hermojuuren puristus.

  • Jos selkäkipuun liittyy virtsaumpea, eli rakon tyhjennys ei onnistu.

  • Jos sinun on vaikea pidättää ulostetta.

  • Jos sinulla on niin sanottua ratsupaikka-anestesiaa, eli tunto haarojen välissä on heikentynyt.

  • Jos kipu estää työntekoa.

  • Jos kipu jatkuu yli kuusi viikkoa.

Suurin osa selkäkivusta paranee muutamassa viikossa. Suurin osa iskiaspotilaista toipuu kuukaudessa ja lähes kaikki kolmen kuukauden kuluessa. Jos kipu jatkuu yli kolme kuukautta puhutaan kroonisesta kivusta ja sen hoito eroaa äkillisen kivun hoidosta.

Lue lisää alaselkävusta ja kuvantamistutkimusten tarpeesta.

Voit hakeutua lääkärin vastaanotolle työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta. Työterveyshuolto saattaa kattaa myös fysioterapeutin käynnit. Useissa terveyskeskuksissa toimii fysioterapeutin suoravastaanotto, jolloin selkäkipuinen asiakas voidaan ohjata fysioterapeutille lääkärin vastaanoton sijaan. Terveyskeskuksen fysioterapiaan saatat tarvita lääkärin lähetteen, tämän voit tarkistaa omasta terveyskeskuksestasi.

Voit hakeutua fysioterapeutin vastaanotolle, jos haluat yksilöllisiä ohjeita ja neuvoja akuuttiin selkävaivaan tai kun koet pitkittyneen selkäkivun heikentäneen toimintakykyäsi.

Fysioterapeutti tutkii ja arvio selkäkivun aiheuttamaa haittaa. Saat ohjeistusta sopivasta harjoittelusta ja liikunnasta, vinkkejä omatoimiseen hoitoon ja ergonomiaan.

Fysioterapian palveluja on tarjolla perusterveydenhuollossa, työterveyden- ja opiskelijaterveydenhuollossa ja yksityisissä fysioterapiayrityksissä.

Moniammatillisessa kuntoutuksessa keskitytään potilaan fyysisen kuntoutumisen lisäksi myös hänen psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn. Moniammatillinen kuntoutus voi pitää sisällään kuntoutumis- ja työhönpaluusuunnitelman laatimista sekä seurantaa yhdessä ammattilaisen kanssa.

Selkäkivun jatkuessa yli kolme kuukautta voit hyötyä moniammatillisesta ohjauksesta. Moniammatillisen kuntoutuksen avulla voidaan lievittää koettua haittaa ja lyhentää sairauslomia nopeuttamalla työhön paluuta.

Kela järjestää selkäsairaudesta kärsiville laitos- ja avokuntoutuskursseja. Näistä löydät lisätietoja Kelan verkkosivuilta.

Päivitetty 20.2.2024