Siirry sivun sisältöön

Kivunhoito - alaselkäkipu

Kipulääkkeiden lisäksi selkäkipuun on useita eri lääkkeettömiä hoitoja. Hieronnan, akupunktion ja muiden fyysisten hoitojen lisäksi myös myönteinen elämänasenne ja tietoisuustaidot voivat auttaa selkäkivusta kärsivää.

Selkäkivun lääkehoito

Selkäkivun itsehoitoon turvallisin kipulääke on parasetamoli. Parasetamolia tulee käyttää riittävän suurena annoksena oireiden mukaisesti. Annos ei saa kuitenkaan olla yli 3000 milligrammaa vuorokaudessa.

Selkäkipuun voi myös syödä tulehduskipulääkkeitä. Tulehduskipulääkkeet voivat kuitenkin ärsyttää vatsaa ja suolta, sekä lisätä mahahaavan riskiä. Ilman reseptiä saatavista tulehduskipulääkkeistä turvallisin on naprokseeni.

Joskus tarpeen mukaan otettu lääkitys on riittävä. Parhaiten lääkkeet kuitenkin toimivat kun ne otetaan kuurina, säännöllisesti muutaman päivän ajan.

Jos tarpeesi syödä kipulääkettä pitkittyy tai lääkkeen antama apu on riittämätön, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Voit kysyä kipulääkkeiden soveltuvuudesta sinulle myös apteekista. Jos sinulla on sairauksia tai muita lääkityksiä, sinun kannattaa aina keskustella sinulle sopivista kipulääkkeistä lääkärin kanssa.

Lääkkeettömät kivunhoitokeinot

Lääkkeettömät kivuhoitokeinot perustuvat muun muassa kipuärsykkeiden peittämiseen, kilpailevien aistiärsykkeiden tuottamiseen, lihasten rentouttamiseen ja kivunhallintakeinojen vahvistamiseen.

Akupunktiossa pistetään ohuita neuloja tarkoin määriteltyihin pisteisiin. Hoitomenetelmä on lähtöisin Kiinasta, missä hoitoa alun perin annettiin terävillä kivillä. Hoito toteutetaan usein 3–10 kerran sarjana, noin viikon välein. Akupunktio voi lievittää pitkittynyttä selkäkipua väliaikaisesti.

Selkäongelmiin liittyy usein kipua ja sen hyväksyminen on tärkeää kivunhallinnassa. Kivun hyväksyminen vähentää siitä aiheutuvaa stressiä ja vapauttaa voimavaroja kuntoutumiseen. Kivun hyväksyminen ei kuitenkaan tarkoita luopumista paranemisen toivosta ja oikeudesta hyvään kivunhoitoon.

Ihminen on kokonaisuus, johon vaikuttavat henkinen, sosiaalinen ja kulttuurillinen hyvinvointi ruumiillisten rakenteiden lisäksi. Tärkeä osa kivunhoitoa ovat mielekkäät harrastukset, hyvät ihmissuhteet ja mukava työ. Nämä kaikki vaikuttavat paranemiseen.

Hieronnalla pyritään rentouttamaan jännittyneitä lihaksia ja parantamaan hierottavan alueen aineenvaihduntaa. Hieronta vähentää selkäkipua ja parantaa toimintakykyä etenkin kun se yhdistetään fysioterapeuttiseen harjoitteluun ja ohjaukseen.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia perustuu harjoitteluun, jolla pyritään vähentämään kipuun liittyviä haitallisia pelkoja ja käsityksiä. Harjoittelun myötä voi oppia ymmärtämään omia toimintatapojaan sekä niiden syitä ja seurauksia paremmin. Terapian myötä ihmisen oma aktiivisuus elämässä voi lisääntyä.

Lämpöhoito vähentää pitkittynyttä selkäkipua väliaikaisesti. Se vilkastuttaa selän verenkiertoa, lisää kudoksen aineenvaihduntaa ja rentouttaa lihaksia.

Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää kudosvauriosta johtuvaa akuuttia tulehdusta, turvotusta ja kipua. Hoidon vaikutus perustuu sekä verisuonten supistumiseen että kipeän alueen tuntohermojen puutumiseen.

Hoidot voidaan toteuttaa lämpö- ja kylmäpusseilla joko fysioterapiassa tai kotona.

Manipulaatiohoidossa nivel viedään ääriasentoon, jonka jälkeen siihen kohdistetaan voimaimpulssi nivelliikkuvuuden parantamiseksi. Hoidolla pyritään laukaisemaan kiputiloja ja parantamaan toimintakykyä.

Manipulaatiohoitoa voi kokeilla selkäkivun pitkittyessä. Selän manipulaatiohoitoa tulee antaa asianmukaisen koulutuksen saanut henkilö, eli manuaalisen koulutuksen saanut lääkäri, OMT-fysioterapeutti, laillistettu kiropraktikko, osteopaatti tai naprapaatti.

Mindfulnessin, eli tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon, avulla opetellaan tarkastelemaan omia ajatuksia, hengitystä ja fyysisisiä tuntemuksia. Ajatukset ja tuntemukset huomioidaan juuri sellaisina kuin ne esiintyvät, niitä tuomitsematta ja arvottamatta.

Mindfulness voi lievittää kroonista alaselkäkipua. Mindfulnessin lisäksi voidaan puhua tietoisuustaidoista tai meditaatiotaidoista.

TNS-hoidolla, eli transkutaanisella hermostimulaatiolla, pyritään vaikuttamaan kivun säätelyyn ja viestintään kehossa. Hoitoa annetaan laitteella, jolla ärsytetään sähköisesti ihon kosketushermopäätteitä.

Hoito vaikuttaa kipuärsykkeiden välittymiseen selkäytimestä aivoihin. Se voi lisätä myös elimistön kipua lievittävien hormonien tuotantoa.

Tukiliivi

Tukiliiveillä pyritään lisäämään keskivartalon tukea ja niiden avulla voidaan myös rajoittaa selälle haitallista liikettä. Osa selkäpotilaista kokee tukiliivin helpottavan selkäkipua ja liikkumista.

Päivitetty 20.2.2024