Miten vamma vaikuttaa toimintakykyyni?

Selkäytimen vaurio kaularangan alueella C6-tasolla aiheuttaa neliraajahalvauksen eli tetraplegian.

Taulukossa täydellisen C6-selkäydinvamman vaikutuksia toimintakykyyn

Mikäli selkäydin vaurioituu C6-tasolta, toimintakyky heikkenee merkittävästi. Kuitenkin kyky puhua, niellä, hallita pään liikkeitä ja osittain liikuttaa käsiä säilyy. C6-tason selkäydinvamma jälkeen omatoimisuuden saavuttaminen itsestä huolehtimisessa on mahdollista. Arjen toimintoja on kuitenkin harjoiteltava päivittäin, jotta opit itsellesi helpoimman ja sujuvimman tavan toimia.

Toimintakyky vaihtelee yksilöllisesti. Vamman aiheuttama toimintakyvyn haitta riippuu vamman tason lisäksi sen laajuudesta. Siihen vaikuttavat myös muun muassa ikä, perussairaudet sekä mahdolliset muut vammat. Myös psyykkinen jaksaminen, lähipiirin tuki sekä koti ja ympäristö voivat joko edistää tai estää kuntoutumista.

Osittaisessa vammassa toimintakyky voi säilyä miltei normaalina, vaikka vamma sijaitsee ytimen yläosissa.

Miten muutos näkyy arjen toiminnoissa?

Selkäydinvamman takia tarvitset apua arjen toiminnoissa.

  • Pukeutumisesta on mahdollista suoriutua omatoimisesti. Tarvittaessa vaatteisiisi voidaan tehdä muutostöitä, esimerkiksi ompelemalla niihin vetämistä helpottavia lenkkejä tai kiinnittämistä helpottavia tarroja. Myös erilaiset tarttumista helpottavat renkaat esimerkiksi vetoketjuissa tukevat omatoimista suoriutumista.
  • Suihkussa peset itse ylävartalon.
  • Ruokailet ja juot itse apuvälineitä käyttäen.
  • C6-tason selkäydinvamman jälkeen pystyt käsittelemään esineitä tenodeesiotteella, jolloin sormet koukistuvat, kun ojennat rannetta ja ojentuvat kun koukistat rannetta. Arjen toimintojen yhteydessä opit käyttämään käsiäsi sujuvasti puuttuvasta sormien liikkeestä huolimatta.

Miten muutos näkyy liikkumisessa?

Selkäydinvamman seurauksena liikkumisesi rajoittuu.

  • Pystyt itse huolehtimaan ylävartalon asento- ja liikehoidoista. Alavartalon asennon vaihtamisessa ja liikehoidoissa voit tarvita toisen henkilön apua.
  • Liikut kelattavalla pyörätuolilla itsenäisesti.
  • Kiinnitä huomiota siihen, millaisissa asennoissa ja kuinka pitkään olet pyörätuolissa ja vuoteessa.
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018