Energian ja proteiinin tarve

Toimintakykysi ja liikunnallinen aktiivisuutesi vaikuttavat energian tarpeeseesi. Esimerkiksi voimakas ylävartalon lihaksisto yhdessä aktiivisen urheiluharrastuksen kanssa lisäävät energian tarvetta.

​​​

​​Energian tarve​

Selkäydinvamman jälkeen energian tarve laskee, mikä altistaa lihomiselle. Lihominen voi heikentää toimintakykyäsi päivittäisissä toiminnoissa.

Energian tarpeeseen vaikuttaa muun muassa ​selkäydinvamman taso, liikunnan määrä ja kehossa tapahtuvat muutokset. Mitä ylempänä selkäydinvamma on, sitä pienempi energian tarve on. Erityistapauksissa, kuten painehaavojen hoidon yhteydessä energian tarve ​kasvaa ja riittävä energian saanti on välttämätöntä painehaavojen paranemiseksi.​

Kun lasket omaa energiantarvettasi, käytä tavoittelemaasi painoa laskemisen perustana. Voit tarvittaessa pyytää apua terveydenhuollon ammattilaiselta energian tarpeen arviointiin​.

Esimerkki

70 kg painavalla henkilöllä, jolla on neliraajahalvaus, energiantarve on 1610 kcal/pv. Samanpainoisella alaraajahalvauksen saaneella henkilöllä energiatarve on 1750 – 1960 kcal/pv.

​​Proteiinin tarve

On tärkeää, että saat riittävästi proteiinia ruokavaliostasi. Proteiini auttaa lihasmassan ylläpitämisessä ja painehaavojen ehkäisyssä. Painehaavojen hoidon yhteydessä huolehdi riittävän proteiinin saannista. Lisäproteiinia saat lisäämällä ruokavalioosi esimerkiksi rahkaa tai raejuustoa.

Käytä tavoittelemaasi painoa laskemisen perustana, kun lasket proteiinin tarvettasi.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa painonhallinnasta saat Painonhallintatalosta​.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019