Miten valmistaudun leikkaukseen?

Valmistaudu leikkaukseen hyvissä ajoin.

​​​​​​Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää toimintakykyäsi ja terveyttäsi sekä ehkäisee ja hoitaa monia sairauksia. Lisäksi se lisää unen kestoa ja kohentaa sen laatua. Riittävän hyvä peruskunto, päihteettömyys, monipuolinen ruokavalio ja riittävä uni ovat asioita, joihin pystyt itse vaikuttamaan.

Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää selän terveyden ylläpitämiseksi. Tupakointi heikentää selän välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttaa niiden ikääntymistä. Se heikentää myös haavojen parantumista leikkauksen jälkeen.

Kiinnitä huomiota myös painonhallintaan. Painonhallinnassa tärkeintä on monipuolinen ja terveellinen ruokavalio.​

Muualla Terveyskylässä

Tukea ja ohjeita painonhallintaan saat Painonhallintatalosta​

​Tukea tupakoinnin lopettamiseen saat Kuntoutumistalon Tupakoimattomana leikkaukseen -omahoito-ohjelmasta​.

Selkäleikkauksen jälkeen on mahdollista saada apuvälineitä lainaksi. Liikkumista ja arkea helpottavia apuvälineitä ovat esimerkiksi kyynärsauvat, rollaattori, suihkutuoli, WC-koroke, tarttumapihdit ja sukanvetolaite. Voit lainata apuvälineitä oman kuntasi apuvälinelainaamosta.

Jos liikkuminen on sujunut ongelmitta ennen leikkausta, et välttämättä tarvitse apuvälineitä. Pohdi miten pärjäät kotona leikkauksen jälkeen, esimerkiksi peseytymisessä, ruoanlaittamisessa, siivoamisessa ja kauppareissuilla. Läheisten tuki on tärkeää kotiutumisen jälkeen.​


Alk​u​unSeuraava sivu

 

 


valmistautuminen; liikkuminen; selkäleikkaus; liikunta

Päivitetty  19.12.2019 13.06