Miten lähden liikkeelle leikkauksen jälkeen?

Liikkeellelähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista.

Tee liikeharjoitteita ja hengitysharjoituksia heti leikkauksen jälkeen. Voit vaihtaa asentoa vuoteessa leikkauksen jälkeen tuntemustesi mukaan. Verenkiertoa vilkastuttavia nilkkojen liikkeitä on hyvä tehdä toipumisen alkuvaiheessa.

Haitarin otsikkotaso2
Nilkkojen pumppaus

Nilkkoja pumpatessa koukista ja ojenna nilkkoja vuorotellen 

  • Tee makuulla ollessasi 20 toistoa nilkkojen pumppausta tunnin välein.
Syvä hengitys
Makuulta ylös nouseminen kyljen kautta

Leikkauksen jälkeen liikkeelle pääsee yleensä nopeasti, vuodelepo on harvoin tarpeen. Saat ohjeita ja avustusta hoitohenkilökunnalta, kun nouset ensimmäistä kertaa ylös. Liikkeellä oleminen edesauttaa toipumista; se vilkastuttaa verenkiertoa ja tehostaa hengitystä. Liikkuminen vähentää myös ilmavaivoja ja normalisoi suolen toimintaa. Nouse makuulta ja käy makuulle kylkimakuun kautta.

 
 
Liikkuminen leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen voit istua, seistä ja kävellä tuntemustesi mukaan. Voit aluksi tarvittaessa käyttää apuvälinettä liikkumisen tukena. Hermojuuren ja leikatun nikamavälin paraneminen voi kestää kuukausia. Siksi leikkauksen jälkeen voi edelleen olla erilaisia tuntemuksia, esimerkiksi puutumista, lihaskireyttä, väsymystä tai säteilykipua. Ohjausta ja harjoituksia saat osaston fysioterapeutilta. Yksilöllisen fysioterapian tarve jatkossa arvioidaan osastolta kotiutuessa tai mahdollisen lääkärikontrollin yhteydessä.

Selkäleikkauksen jälkeiset rajoitukset

Vältä toipilasaikana syviä kumarruksia, raskaita nostoja ja selkää voimakkaasti kiertäviä liikkeitä. Leikkaava lääkäri päättää toipilasajan pituuden. Se voi olla 3-8 viikkoa esimerkiksi välilevytyrä- tai lannerangan avarrusleikkauksen jälkeen. Selän luudutusleikkauksessa toipilasaika on yleensä 3-6 kuukautta.

toipuminen; selkäleikkaus; liikunta

Kyllä

Päivitetty  20.2.2020